Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljardsatsning på mjölkminskning

EU satsar 1,4 miljard kronor för att få unionens mjölkbönder att dra ner på produktionen.
Men i Sverige läggs redan en mjölkgård ner varje dag. Åtgärden kommer sent, konstaterar LRF Mjölk.

Annons

Det är inte något vi tycker behövs i Sverige på långa vägar. Det är redan många som lagt ner och vi har inte många som vill investera och bli större, säger Lennart Holmström, marknadsanalytiker hos LRF Mjölk.

Totalt hoppas EU-kommissionen minska mjölkproduktionen med cirka en miljon ton mjölk genom en ny stödåtgärd för de mjölkproducenter som åtar sig att dra ner produktionen under årets sista tre månader. Lockbetet är en krona och 30 öre för varje kilo minskad mjölkproduktion jämfört med samma period förra året.

Stödet införs samtidigt inom hela unionen.

Vi måste införa det här stödet, säger Mikael Ringsten på Jordbruksverket.

På kort sikt kommer åtgärden att minska mjölkutbudet i EU ytterligare och därmed leda till en prisuppgång, tror Lennart Holmström.

Kortsiktigt kan det här vara gynnsamt för marknadsutvecklingen och prisbilden, men på lång sikt tror jag inte att det här betyder någonting. Så småningom sätter säkert mjölkproduktionen fart igen, om man tittar på EU totalt sett.