Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljö- och byggförvaltningen beklagar

– Att ärendet tagit så lång tid är olyckligt. Nu är avsikten att lägga fram ett positivt besked när nämnden sammanträder nästa vecka. Men vi kan ju inte garantera att länsstyrelsen sedan tycker likadant.

AVESTA

Det säger Anna Kuylenstierna, förvaltningschef för W-Dala Miljö- och bygg.
– Det här är ett komplicerat ärende. Ärendet togs upp på junisammanträdet i fjol men återremitterades på grund av strandskyddet, säger Anna Kuylenstierna.

Vanligtvis ska dock liknande ärenden kunna besvaras inom tio veckor.
– Det kan förlängas med ytterligare tio veckors beredning om det är komplicerat. Däremot är jag inte säker på om den tidsbestämmelsen gäller även när det handlar om ett strandskyddsärende.

Strandskyddet innebär att ingen bebyggelse i Avesta eller Dalarna får ske närmare än 100 meter från alla typer av vattendrag, undantaget grävda åkerdiken.
I grannlänet Västmanland, där förvaltningens andra medlemskommuner ligger, finns dock en dispens för vissa, mindre vattendrag där avståndet krympts till 25 meter.
Inte i något av länen tillåts dock rena strandtomter.
Det ska alltid finnas en zon som skyddar strandremsan vilket ska fylla en funktion som rekreationsområde.
I fråga om Sven Bergs ärende har det snart tagit 36 veckor på att få ett besked. Hur länge får Avestabor i allmänhet vänta på svar?
– Vi har en egen servicedeklaration som vi försöker följa och som är tuffare än lagens tio veckor. Vid ett stickprov i april i år klarade vi 90 % av alla bygglovsärenden inom 6 veckor. Om det krävde remisser var ändå alla ärenden avklarade inom 9 veckor, om man bara ser till förvaltningens arbetstid.
När det gäller arbetet med så kallade Lis-områden i Avesta där utpekade markområden för tänkbar bebyggelse beviljas dispens från strandskyddet, kommer dessa att ställas ut för synpunkter senare i år.
Kerstin Eriksson