Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljoner skäl för att rösta

Annons

Den 15 september är det kyrkoval. 111 miljoner valsedlar trycks upp inför årets val. Visserligen något färre än vid 2009 års val men fortfarande känns antalet närmast astronomiskt stort med tanke på att man kan förvänta sig att 700 000 röstberättigade kommer att delta i valet. Kostnaden för valet är svår att uppskatta i förväg. 2009 års val beräknades kosta cirka 145 miljoner kronor. Det är rimligt att anta att notan för 2013 års val blir något högre.

Är det verkligen rätt utnyttjande av kyrkans resurser? Demokrati ska visst få kosta och att ett val genomförs på ett rättssäkert sätt är också en självklarhet. Men är inte ett nytt valsystem en nödvändighet? Vi i Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) arbetar för att indirekta val till stiftsfullmäktige och kyrkomöte införs. Ett system med indirekta val till stiftsfullmäktige och kyrkomöte speglar bättre deras uppgifter. Stiftsfullmäktige behandlar framför allt frågor som rör församlingar, inte medlemmar.

De frågor som kyrkomötet behandlar rör i första hand kyrkans interna regelsystem och dess verksamhet på nationell nivå, det vill säga församlingarnas gemensamma arbete och kyrkans identitet.

POSK menar därför att ledamöter av stiftsfullmäktige och kyrkomöte behöver ha en församlingsförankring och bör väljas indirekt av kyrkofullmäktige.

Ett sådant nytt valsystem skulle innebära en stor förenkling och därmed skulle valen också bli billigare att genomföra.

Detta utan att demokratiska värden skulle förloras. Det är ju förankringen och engagemanget i den lokala församlingen som är drivkraften för hur frågor i stiftsfullmäktige och kyrkomöte ska behandlas. Vi i POSK vill arbeta för att bygga levande församlingar. Församlingar med ett rikt och omväxlande gudstjänstliv där evangeliet står i centrum. Församlingar som stimulerar och utvecklar ideella insatser. Församlingar som skapar mötesplatser för unga och gamla, sökare och troende, inom kyrkan och med samhället i övrigt. Församlingar vars diakonala omsorg ställer sig på de utsattas sida i samhället och finner nya vägar för att möta nya behov. Församlingar där musik är en viktig del i gudstjänstlivet men också i annan verksamhet. Församlingar där barn- och ungdomsverksamhet skapar samhörighet och delaktighet för familjer, ungdomar och barn. POSK uppmanar dig som är medlem i Svenska kyrkan att utnyttja din rösträtt i kyrkovalet.

Rösta för att engagerade, duktiga, aktiva och villiga människor får förtroendet att ta ansvar i kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomöte. Rösta genom att kryssa för de tre kandidater som inger störst förtroende på de valsedlar du slutligen väljer.

Anders Brunnstedt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel