Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonköp kan ha skett utan upphandling

Kommunens revisorer misstänker att flera köp av konsulttjänster har skett utan upphandling. Samtidigt har samhällsbyggnadsenheten överskridit budget med närmare 4 miljoner kronor. En konsult har i sin tur fakturerat en annan konsult för uppdrag till ett värde av en halv miljon.

– Fakturorna har attesterats av samhällsbyggnadschefen, säger revisor Svante Hanses.
Kommunens revisorer har ställt flera frågor till kommunchef Gunnel Gyllander. Det är att betrakta som ett internt arbetsmaterial, menar Svante Hanses, till den ansvarsgranskning som ska vara klar den 29 april.
När fastighetschefen Göran Westling avtalspensionerades gjorde kommunen en förenklad upphandling av Projektledarbyrån. Detta för att det behövdes en projektledare för ombyggnationen av Mockfjärdsskolan. Projektledarbyrån har efter det fortsatt att fakturera kommunen.
– Hur kan då ytterligare uppdrag för mer än en miljon ges utan ny upphandling? frågar revisorerna.

Det finns en upphandling av Projektledarbyrån från november 2012, men det finns en hel del pengar som har betalats ut före det. Projektledarbyråns konsult har beställt tjänster av ett annat konsultbolag för över en halv miljon, som har betalats av kommunen och attesterats av samhällsbyggnadschef Erika Hellman. Detta konsultbolag har deltagit i framtagandet för ritningarna av nya Gagnefsgården.
– Revisionen bedömer att det ska ske en upphandling först. Projektledarbyrån säger att man blev engagerad i äldreboendeprojektet redan i maj i fjol.
– Vi bedömer enligt uppgift att det skulle ha varit en underentreprenör som har gjort Gagnefsgården. Är det så ska inte kommunen ha betalat direkt till underentreprenören, säger Svante Hanses.

Revisionen frågar sig också vilken kompetens som finns i Samhällsbyggnadskontoret. Eftersom 49 fakturor har gått till två konsultbolag. Samt ytterligare fem konsultbolag som har fakturerat för sammanlagt 677 000 kronor. Revisorna skriver att det ”framträder en bild av att en betydande del av samhällsbyggnadsenhetens verksamhet har skötts av konsulter”.
– Om det är så att det har ökat så dramatiskt med användandet av konsulter när vi har fastighetschef, samhällsbyggnadschef och fastighetsingenjör så betalar vi ytterligare tjänster när vi kanske skulle behöva spara de pengarna.

Kommunen gjorde ett plusresultat på 12,8 miljoner kronor för 2012. Det hade kunnat vara 16 miljoner kronor. Samhällsbyggnadsenheten har dragit över budget med 34 procent. Lejonparten av detta har skett de senaste månaderna då underskottet i höstas var jämförelsevis litet.
– Vi har sett sammanställningen men det är rubrikerna. Vi vet inte vad som är i rubrikerna, om det är konsultkostnader eller vad som är orsaken till att man har överskridit, säger Svante Hanses.
– Vad vi vill veta är om kommunstyrelsen har uppmärksammat det här i tid. De har uppsynsplikt och ska kontrollera sin förvaltning.

Seth Jansson
seth.jansson@daladem.se