Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonsatsning på läsplattor i Gagnef

Annons

Kommunen har börjat dela ut läsplattor till eleverna i årskurs 6. På sikt kommer alla elever i årskurs 6-9 ha varsin läsplatta.
– Det finns otroligt stora möjligheter att använda dem i undervisningen, säger biträdande skolchef Monica Landin.

Totalt är IT-satsningen på 2,2 miljoner kronor. För den årskull som får läsplattor nu är det cirka en halv miljon som satsas. Till det kommer ett par klassuppsättningar läsplattor på 200 000 kronor. Höstterminens sexor får läsplattor och så rullar det på tills alla grundskolans elever i årskurs 6-9 har varsin läsplatta.
Ambitionen var att sexorna skulle ha fått sina läsplattor i höstas men det blev försenat. Cirka 110 elever får varsin läsplatta nu och under kommande veckor.

Under onsdagen var det utdelning i klass 6 i Djurmo skola och i Djuråsskolans klass 6b. Föräldrar fick tillsammans med sina barn utbildning i läsplattorna. De har yttersta ansvaret för att läsplattorna håller under de fyra läsår som eleverna ha läsplattorna.
Isabella Jonhansson i Djurmo skola var väldigt glad över att äntligen ha fått sin läsplatta.
– Jag ska använda den till sådant som man ska göra. Göra läxor, föra dagbok och inte ladda ner så många spel, säger Isabella Johansson skämtsamt.

Hennes far Magnus Johansson som var närvarande tycker att det är bra att eleverna får varsin läsplatta.
– Det är jättebra, det är verkligen en satsning, säger Magnus Johansson.
Från början var tanken att varje elever skulle ha varsin bärbar dator men utvecklingen sprang ifrån den idén.
– Vi ändrade oss till läsplattor istället. Det är ett mer kreativt redskap, man kan filma med den exempelvis. Det ger en mer flexibel läromiljö, säger IT-pedagog Eva Magnusson.

Innan läsplattorna har kunnat komma på plats har infrastrukturen runt om byggts upp. Trådlösa nätverk och ett 80-tal projektorer har installerats i klassrum och andra lokaler. Alla lärare har fått varsin bärbar dator, cirka 100 stycken.

Eleverna får ha sin läsplatta tills de har gått ur nian. Då kan de köpa den om de vill annars återlämnas den till skolan.
Den löpande kostnaden för läsplattorna när alla i årskurs 6-9 har fått varsin blir 820 000 kronor per år då varje årskull sjätteklassare får nya. Det ska skolan klara med befintliga medel genom att läsplattorna sparar in på bland annat kopiering. Läromedelskostnaden per person och år blir 1 700 kronor mot nuvarande 1 500.
– Som ett exempel där läsplattor hjälper i undervisningen är ett projekt, ”Skriva sig till läsning”, som Kyrkskolans ettor och tvåor har deltagit i. Där har det visat sig att eleverna lär skriva och läsa snabbare med läsplattorna. Läsplattorna ”ljudar” bokstäverna och orden så eleverna lär sig snabbare att uttala och läsa orden de skriver, säger Eva Magnusson.

Seth Jansson
seth.jansson@daladem.se