Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet avgör valet

LEDARE
Fredrik Reinfeldt är rökt som statsminister om han inte lyckas med att locka till sig Miljöpartiet. Så kan man uttrycka det, om man utgår från att valresultatet blir som Sifos mätning av partisympatierna i februari. Mätningen publicerades i går i bland annat Svenska Dagbladet, SvD.

Enligt mätningen är den enda statistiskt säkerställda förändringen, en ökning, den för MP. Det partiet har gått upp från nio procent till 11.
Enligt en beräkning som SvD låtit göra skulle MP få 42 mandat.
Det är 17 fler än de 25 MP har i riksdagen nu, sedan valet 2010.

Ett annat faktum i Sifos mätning är att Centerpartiet och Kristdemokraterna hamnar under riksdagens spärr, med 3,6 procent vardera. Att båda de partierna får under fyra procent samtidigt har inte hänt förr i Sifos mätningar.
Hälften av alliansregeringens fyra partier skulle inte ta plats i riksdagen, enligt Sifo. De 42 mandat de två partierna har i dag skulle gå förlorade för alliansen.
Att Moderaterna skulle öka tre mandat, trots att partiet med 29,0 procent skulle minska i rösteandel med drygt en procentenhet jämfört med valet 2010, kompenserar bara marginellt.

Folkpartiet, med 6,2 procent i februari-Sifo, skulle minska med en procentenhet jämfört med valet 2010. I mandat skulle det dock bli oförändrat: 24.
Alliansen skulle gå från 173 mandat i valet 2010 till 134, ett tapp på 39 mandat.
Reinfeldt skulle knappast kunna sitta kvar som statsminister med ett sådant valresultat. Hans regering skulle ju ha förlorat mer än en femtedel av sitt mandatunderlag.
Å andra sidan skulle statsministerns parti ha ökat med tre mandat. Och FP skulle ha klarat oförändrat antal mandat, trots tapp i väljarstöd.

Lyckas Reinfeldt få med sig MP i en ombildad regering där M, FP och MP ingår skulle den få majoritet, 176 mandat.
Kanske skulle M, och även FP, vara beredda att betala det höga pris MP skulle ta ut för det.
Ett pris som nog innehåller tiotals miljarder kr mer per år till sådant som MP ser som viktigt, främst miljön.
S minskade i februari-Sifo till 31,3 procent. Partiet ligger bara 0,6 procent över Mona Sahlins S-valresultat 2010. Med MP och V skulle S kunna bilda en trepartiregering med majoritet på 183 mandat.
Med bara S+MP blir det färre mandat, 161, än de M, FP och Sverigedemokraterna skulle få, 166.
En minoritetsregering med S skulle få 119 mandat.
Det är färre än de 134 M och FP skulle ha.

Kommer något, eller båda, av C och KD in i riksdagen blir det mer till mandatmässig nackdel för S, oavsett vilken typ av regering S går in för: S eller S+MP.

Om S går åt vänster, samt tillmötesgår MP, skaps en klyfta till FP som försvårar för S att göra upp i sakfrågor med FP. Om S går mer åt mitten riskeras väljartapp till V.
MP har i alla fall ett guldläge, att döma av Sifos mätning.

Robert Sundberg
robert.sundberg@daladem.se