Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet kritisk mot stadsfixering

Vision för Falu kommun berör bara de som bor högst några ­kilometer från Falu centrum. Det anser ­Miljöpartiet i Falun som inte är nådigt i sin kritik mot den framtidsvision som tagits fram för kommunen.

Vision för Falu kommun är ett omfattande beslutsunderlag för hur hela kommunens framtid ska se ut. DD har tidigare rapporterat om Centerpartiets kritik mot visionens fixering vid staden. Miljöpartiets kritik är likartad, men också mer omfattande och skarpare i tonen.
– Man tar tydlig ställning att det är själva stenstadens värde som lockar och att det är den matchen vi ska ställa upp i. Bor man inom räckhåll så är det kanske bra, men börjar det bli fråga om en halvtimme med bil så är det inte så givande längre, säger Richard Holmqvist, ordförande i Miljönämnden i Falun.

Förutom kritiken mot det ensidigt stadsinriktade perspektivet så har miljöpartiet också listat en rad andra kritiska punkter. Den ekologiska hållbarheten anses brista i ambition och över huvud taget tycker Miljöpartiet att visionen är alldeles för inriktad på konkurrens. Eller som partiet uttrycker i sitt remissvar:
”Synen äta eller ätas präglar visionen. Det övergripande målet är att höra till den tredjedel av Sveriges kommuner som tar invånare från de andra två tredjedelarna! Budskapet att det gäller att hänga kvar i högsta division klingar lite desperat och riskerar, om visionen ska fungera som ledstjärna vid beslut, att leda till kortsiktiga prioriteringar.”
– För att konkurrera med varandra lägger kommuner ner stora resurser som inte motsvarar vinsten man får. I stället borde kommunerna ”sluta fred” och samarbeta med varandra. Det vore en stor vinst, säger Richard Holmqvist.

I stället för kortsiktigt konkurrenstänk anser Miljöpartiet att långsiktighet och samarbete med andra kommuner bör vara ledorden i framtidsvisionen. Särskilt förordar man en gemensam vision för Falun och Borlänge.
Vidare anser miljöpartiet att processen för att ta fram visionen har brustit i demokratiskt hänseende. Visserligen har det funnits en dialog med medborgare och politiker, men miljöpartiet menar att processen gjort att visionen blivit en tjänstemannaprodukt.
– Det är väldigt svårt för oss att se hur representativt det här visionsförslaget är för medborgarna i Falun. Vi vet inte hur man har valt ut vilka medborgaråsikter som kommit fram och inte kommit fram.

John Leander
john.leander@daladem.se