Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpris till skola och förskola

Kyrkskolan och Förskolan Ängsklockan barnträdgård får Borlänge kommuns miljöpris i år. Priserna delades ut i fullmäktige.
– På det här sättet får vi förhoppningsvis med föräldrar också, sa Elina Brodén (MP), miljönämndens ordförande.

Pedagoger, elever och föräldrar från Ängsklockan och Kyrkskolan var på plats vid prisutdelningen.

Ängsklockans barnträdgård är ett föräldrakooperativ med naturen i fokus. Genom att helt utesluta miljöfarliga leksaker till barnen, servera ekologisk vegetarisk mat, ha väggar målade med bivaxlasyr, ta med barnen till återvinningsstationen varje vecka och lära dem hur man källsorterar gör förskolan en bra insats för miljön. Förskolan vill motarbeta slit-och-släng-samhället och lära barnen att ta hand om naturen. Det säger prismotiveringen.

– Ängsklockan jobbar också mycket med att få bort miljögifter ur barnens miljö, sa Elina Brodén.

Det gäller allt från toapapper till leksaker. Förskolan gör egna leksaker eller köper begagnade och ägnar sig åt hantverk med naturliga material. Trasiga saker lagas i stället för att slängas.

– Barnen får hela cirkeln, säger Susan Asdahl vid kooperativet.

Kyrkskolan har aktivt arbetat med miljöfrågor sedan år 2003. Skolan har försökt skapa ett miljötänk hos sina elever och deras familjer. De har ett miljöråd som träffas regelbundet. Vid två tillfällen har Kyrkskolan fått diplom från Grön Flagg för gott miljöarbete. Exempel på vad de har gjort är att delta i klimatveckor och Earth Hour, de har källsortering i klasserna och de har en årligen återkommande miljödag.

– Det är viktigt att få med föräldrarna och hemmen, säger Pia Hansen från skolans miljöråd.

– Miljörådet åstadkom att nya toaletter som stod och rann vatten byttes ut kostnadsfritt av leverantören, berättar Lars Tannefors.

Miljöpriset är på 10 000 kronor.

– Vi har funderat på att använda pengarna till ljuddämpande skärmar i matsalen, säger Pia Hansen.