Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöskyddet jagar fastighetsägare

– Det är första gången i min karriär som jag råkat ut för ett så här komplicerat ärende, säger miljö- och byggförvaltningens chef, Bo Jernberg.

Visst har det förekommit en och annan husägare som in i det längsta har hållit sig undan. Men i alla tidigare fall har vederbörande gett med sig och följt miljöskyddets beslut.

Men i det aktuella fallet, som miljöpolitikerna för tredje gången haft på dagordningen, syns det inget slut på den hittills fruktlösa jakten på ägaren till det fritidshus vars avloppsanläggning är sämsta tänkbara.
Anläggningen består av en sluten avloppstank som till stor del ligger ovan mark. Under terrassen på husets baksida mynnar sedan avloppsledningen ut. Eftersom den är oisolerad har vinterkylan sedan lång tid gjort sitt. Ledningen har frusit sönder och avloppsvatten har runnit ut på marken.

För miljöskyddets vidkommande startade ärendet redan 2011. Dåvarande ägaren upplystes om avloppsanläggningens uppenbara brister.
Denne lovade att en ny avloppsanläggning skulle anläggas. Löftet infriades aldrig. I stället fick fastigheten en ny ägare, som mot alla odds lyckades hyra ut fritidshuset.

Hyresgästerna klagade till miljökontoret som i våras gjorde ett nytt besök på fastigheten. Därmed slogs det fast att avloppsanläggningen bör förbjudas. Men regelverket kräver att myndigheten först måste ”kommunicera” med fastighetsägaren och informera om det man avser att besluta om.

Via telefon lyckades miljöskyddet i maj månad få tag i den nuvarande fastighetsägaren. Men när myndigheten efterfrågade vilken adress det skriftliga förslaget till beslut gällande förbudet att använda fritidshusets avloppsanläggning skulle skickas till vägrade fastighetsägaren att uppge detta.
Den 25 september begärde miljökontoret assistans av Stockholmspolisen med delgivningen. Ett par veckor senare kom beskedet att polisen misslyckats delge fastighetsägaren förslaget till beslut.
I slutet av oktober meddelade sedan polisens delgivningssektion att delgivningen troligen inte kommer att kunna göras. Den enda nyheten var att fastighetsägaren hade en ny adress - till en postbox.

Vid miljö- och byggnämndens senaste möte uppgraderas därmed förslaget till ett konkret beslut ”... att förbjuda användning av det enskilda avloppet med omedelbar verkan.
– Det som återstår är så kallad kungörelsedelgivning och att hålla den nu obebodda fastigheten under uppsikt, säger Bo Jernberg.

Harri Sternljung/DT