Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljövänligare värme

Arbetet med att bygga den nya ackumulatortanken har börjat. Tanken gör att mer spillvärme från Ovako kan omvandlas till fjärrvärme.

De första pålarna till den nya ackumulatortanken har precis placerats i marken. Den nya tanken ska rymma 5500 kubikmeter vatten, men den gamla tanken kommer stå kvar och användas även i fortsättningen. Trots oro om störande ljud har man än så länge inte fått några klagomål från allmänheten.

– Det är betong som slår mot metall, därför blir det ett dovare ljud, säger Lars Engberg, fjärrvärmechef för kommunens energibolag Seab.

Så länge det är plusgrader utomhus ger Ovakos spillvärme hela Smedjebacken fjärrvärme. Den nya ackumulatortanken gör att Seab kan ta vara på ännu mer spillvärme.

– Vi bygger tanken främst ur miljösynpunkt men också av ekonomiska skäl, säger Lars Engberg.

Med tankens hjälp vill man halvera oljeförbrukningen, från 600 till 300 kubikmeter per år.

– Självklart vill vi inte använda oss av några fossila bränslen alls, men det gäller att ta ett steg i taget, säger Lars Engberg.

När tanken är återbetald, efter 5 till 10 år, räknar Seab med att spara ungefär 2,5 till 3 miljoner kronor per år på den nya tanken.

Bygget innebär inte någon prissänkning för Seab:s kunder, men ackumulatortanken kan indirekt bidra till lägre fjärrvärmepriser.

– Jag tror att det blir lägre prishöjningar i framtiden, säger Lars Engberg.

I slutet av mars ska tanken vara färdig att användas. Det är nu klart att ackumulatortanken får utseendet av en termos. Färgen är ännu inte bestämd men förmodningen kommer ordet ”Kokhett” stå på tankens båda sidor. Termosen kommer att synas bäst från riksvägen.

Att ackumulatortanken är byggd på Ovakos mark har aldrig varit något problem.

– Vi hjälper och är beroende av varandra. De får värme av oss och vi får spillvärme av dem, berättar Lars Engberg.

Samtidigt som Seab bygger på Ovakos område, arbetar också Ovako med att bygga sin nya rökgasanläggning. Anläggningen ska förbättra både den inre och yttre miljön. De gamla filtren som används för att rena bort miljöfarliga ämnen kommer inte räcka till, när EU:s utsläppskrav blir strängare. Smedjebacksborna kan se de nya byggnationerna och det kan uppkomma vissa oljud under bygget.

– Men Seab:s bygge kommer synas och höras mer. Deras ackumulatortank ligger vid hamnen och vi bygger mitt på området, säger Torbjörn Sörhuus, kvalitets- och miljöchef på Ovako.

Den totala kostnaden för Ovakos satsning beräknas till cirka 14 miljoner euro. På grund av rökgasanläggningen blir Ovakos sommaruppehåll i produktionen en och en halv vecka längre än vanligt.

Planen är att anläggningen ska tas i bruk i mitten av vecka 33.

Frida Danielsson
frida.danielsson@dt.se