Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Milko investerar 20 miljoner kronor i nytt kylrum

Milko investerar 20 miljoner kronor i Grådö mejeri. För den summan byggs ett nytt kylrum på 2300 kvadratmeter, ett kylrum som ska serva hela Milkoland med mejeriprodukter.
Mejerichef Staffan Eklöv säger att satsningen innebär att 20 nya arbetstillfällen skapas vid mejeriet.

Den enes död, den andres död, är ett gammalt talesätt. Och i fallet med Grådö mejeri tycks det stämma. Detta som följd av att när Milko lägger ned sina mejerier i Karlstad och Sundsvall behövs nya investeringar göras i Grådö. 20 miljoner kronor satsar nu Milko på att utöka kylrumskapciteten vid mejeriet. För det byggs ett nytt kylrum på 2300 kvadratmeter och kapaciteten utökas med 25 procent.
Styrelseordförande Lars Reyier säger den avgörande faktorn för att det blev mejerierna i Sundsvall och Karlstad som läggs ned och det i Grådö som blev kvar var typen av förpackningar. I Grådö fanns sedan tidigare maskiner för så kallade takåsförpackningar och som går att komplettera med en skruvkork. Och det är den modell som kommer att vara gångbar framöver.
I såväl Sundvall som Karlstad fanns maskiner för en annan typ av förpackningar, och det hade krävts stora investeringar för att byta ut den maskinparken till takåsförpackning.
Men även den faktorn att vid mejeriet i Grådö tillverkas en rad olika specialprodukter har vägts in. Staffan Eklöv pratar om runt 200 olika mejeriprodukter som framställs där.
- Det är ett mejeri som är ganska så komplett, säger styrelseledamoten Nils Erik Johansson
Dessutom kördes inte Milkos fyra mejerier på full kapacitet.
- Det går inte att köra ett mejeri med 45, 50 procents beläggning, säger Nils Erik Johansson
Ytterligare en annan förklaring var och är Grådös geografiska läge.
-- Mejeriet ligger strategiskt rätt, säger Nils Erik Johansson och tillägger att inom en radie av 20 mil finns fyra miljoner personer.
Och han pekar på några av Milkos största kunder har sina distrubitionsanläggningar i Västerås.
Den investeringen som nu ska till är uppdelad i två etapper, och där den första etappen ska stå klar till vecka 4 nästa år, och hela byggnationen till maj.
- Det här är det största bygget, till ytan sett, sedan mejeriet byggdes 1953, säger mejerichef Staffan Eklöv.
Investeringstakten har under det senaste åren legat på ett snitt på runt 25 miljoner kronor per år, och en större investering som senast tog i bruk var en ny produktionslinje för yoghurt. 2007 invigdes den och Milko hade då gjort en investering på 30 miljoner kronor.
Anledningen till investeringen i nya kylrum är att distributionen av Milkos produkter framgent ska utgå från Grådö. Och härifrån kommer varor att skickas till en ytan som geografiskt motsvarar halva Sverige.
Det innebär även att det blir nya arbetstillfällen vid mejeriet i Grådö
- 20 nya jobb, säger Staffan Eklöv.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se