Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnen från Rättviks förra storhetsperiod: Einar Tättings råd till en ung bandyspelare

Dala-Demokraten har fått ett brev från Åke Sintring i Laholm. Han minns storhetstiden på 50-talet när IFK Rättvik for till Uppsala för att spela bandy i allsvenskan. Åke, som då var liten grabb, fick då ett brev från Dalarnas stora bandystjärna Einar Tätting. Här kan ni läsa brevet från Einar Tätting till Åke Sintring.

Under tidigt 50-tal hankade sig IK Sirius fram i den allsvenska bandyn. Det gick sådär. Storhetstiden låg ett decennium fram i tiden, de år, då PUB-arvingen Owe Bergström pumpade in pengar i föreningen.

Vi smågrabbar i golfbyxor och toppluva jagade på den tiden autografer av storheterna från Skutskär, Västerås, Örebro, Heros, Forsbacka, Bollnäs – och i något fall Rättvik.

Vi smågrabbar i golfbyxor och toppluva jagade på den tiden autografer av storheterna från Skutskär, Västerås, Örebro, Heros, Forsbacka, Bollnäs – och i något fall Rättvik

Alla dessa lag kom med en svans av “supporters”, medelålders karlar och män äldre än så. Alltid, i tid iklädda hatt, som hamnat på sniskan, kom de raglande från stationen för att följa sina lag. Det hörde till. Man kunde höra dem, när de längs med Fyris närmade sig Studan.

Jag minns flera av matcherna. Och jag minns, att vi en gång, men vad jag minns bara en gång, mötte IFK Rättvik. Och jag minns masarnas supportersvans mycket väl. De uppehöll sig efter matchen utanför spelarnas omklädningsrum.

Minnet återupplivades häromdagen. I radion lästes ett telegram upp om att IFK Rättvik efter många långa års frånvaro på nytt kvalificerat sig för spel i bandyns högsta division. Man kommer med ett gäng unga spelare.

Jag gick till raden av pärmar med autografer från min samlartid på 50-talet. Jo, visst mindes jag rätt. Jag mindes det kraftfullt präntade brevet från masarnas stjärna Einar Tätting, det som säkert inspirerats av just hans lags supportersvans och dess beteende.

Jag mindes det kraftfullt präntade brevet från masarnas stjärna Einar Tätting, det som säkert inspirerats av just hans lags supportersvans och dess beteende

Brevet är frankerat med ett 25-öresfrimärke. Stämpelns datum är den 9 mars. Årtalet går inte att läsa, men det måste ha varit något av 50-talets allra första år.

Må Einar Tättings brev göra intryck även i dag, 70 år senare.

Åke Sintring

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips