Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Till minne av Britt-Marie Hedlöf Löfgren

I början av 60-talet gick Britt-Marie och jag i ABF:s A-skola där vi fick lära oss hur en kommun fungerar. Det blev tre terminer där vi skulle svara på frågor och till och med fick betyg. Efter detta kvalificerade vi oss in på fullmäktigelistan och fullmäktige. Där började Britt-Maries politiska arbete.

Historien kan göras lång, den slutade med att hon blev kommunstyrelsens ordförande 1989. Det började hända saker i kommunen. Hon hade känsla för hur man skulle driva frågor.

Många gånger var hon tvungen att ta obekväma beslut men vågade stå för detta.

Hon höll också bra kontakt med företagarna, som de uppskattade mycket. Hon var stark, produktiv och kreativ.

I hela sitt liv har jämlikhet och jämställdhetsfrågor legat på hennes bord. Ett projekt ”Kvinnokraft i Bergslagen” var Hedemora Kommun engagerat i. Det resulterade i att vi fick besöka NGO-kongressen i Peking och i ett seminarium berätta om arbetet i Hedemora

Under Britt-Maries tid som kommunalråd skulle Haggården läggas ner och många kvinnor skulle bli arbetslösa. Ett projekt utarbetades "Program för kvinnors arbetsmarknad". Med programmet ville man göra Hedemora välkänt för sina engagerande, driftiga och framgångsrika kvinnor. Verktygen man använde var Utbildning, föreläsningar, seminarium, projekt i nätverk, information, opinionsbildning och särskilda kommunala insatser.

Britt-Marie slutade sitt arbetsliv på länsstyrelsen där hon jobbade med jämställdhet.

Kamraten och vännen har gått ifrån oss.

Vi är många kvinnor som vill tacka Britt-Marie för hennes idoga arbete.

Vi sänder en röd ros och ett tack för den gärning hon gjort.

Birgit Norström Vikmanshyttan