Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Till minne av Erik Yvell

Två författare, båda med hjärtat i lokalsamhället men utan att vara hemmablinda, har gått bort denna juli. Den ene är Österbottens Gösta Ågren (porträtterad av Per Helge i Dala-Demokraten den 14 juli) som en gång skrev:

”Vad är det man föraktar när man föraktar låga tittarsiffror, diktsamlingar sålda i 75 exemplar, små lokaltidningar, små folk och minoriteter på några tusen människor?”

Den andre är Nedre Tjärnas, Gagnefs och Dalarnas Erik Yvell, som spred kultur och värme i byar och samhällen häromkring. Många år anordnade han Trappfesten hemma hos sig, där det inte bara var framträdanden utan också en insamling till ett stipendium som på stående fot utdelades till en skrivare som Erik ansåg borde uppmärksammas mera.

Han var ankaret i vår lilla förening Författarna (bestående av medlemmar i Sveriges Författarförbund som bor i vårt hörn av Dalarna). Erik ständigt den som kom med idéer för arrangemang: Litteratur i gröngräset – ord, bild och ton – eller en bokmässa i någon bystuga (om hösten), det var han som tog kontakter med författare, musiker och alla från minister till mediafolk, det var han som inhandlade korv och fikabröd och hade ibland sonen Jesper som tekniskt bistånd. Erik, en trägen kulturspridare och de udda och bortglömda författarnas vän.

I vår kommun och i våra hjärtan finns ett tomrum efter Erik Yvell, som ingen kan fylla. Han föraktade ingen och hans låga lyste upp hela vår bygd.

Lars Åke Augustsson

Marijke Vreeswijk