Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Klinga - en fiolbyggare av högsta klass

/

Per Klinga har gått bort i en ålder av 70 år.
Efter sig lämnar han två döttrar, Elsa och Sunna, Liselott, hennes döttrar Elin och Amanda, syskonen Kerstin och Bengt och vänner, musiker och spelmän i Sverige och Norden.

Annons

Per kom till Mora och ett jobb som ingenjör på FM Mattsson. Efter ett besök på en spelmansstämma och efter att ha hört en inspelning med violinisten Jasha Heifetz tog hans liv en ny vändning.

Han byggde sin första fiol utan hjälp eller stöd från andra. Så sökte han upp Josef Kantuscher i Mittenwald och Reinhard Fischer i Hamburg och tog del av deras kunskap.

Pers tidiga reparationsarbeten präglades av hans maniska intresse för fiolen och viljan att förbättra instrumentet vilket inte alltid uppskattades av kunden.

Men…så stillade han sig och fann sin plats i den känsliga relationen mellan musikern och dennes instrument. I samklang med historia, tradition och möjligheter byggde han så småningom fioler som inte tidigare skådats eller kunnat höras.

Hans instrument började omnämnas på omslagen till cd-skivor. Fiolerna döptes efter blommor och altfiolerna efter fåglar på italienska. Klingas fioler inspirerade till annan musik, ny musik, till musik som aldrig spelats.

Inom det mest konservativa och traditionstyngda av instrumentbyggande lyckades han att förnya och utveckla fiolen utan att ge avkall på erfarenheterna från Stradivari, Guarneri del Gesú, Maggini, Klotz och Steiner.

Han blev placerad på internationella fiolbyggartävlingar och accepterades som fackman i Mittenwald. Fiolkännaren Sören Ekebjörns såg Klinga som den främste fiolmakaren i Sverige.

Per Klinga hade glöd och en låga som till sist blev en brand som bara han själv kunde släcka. Nu lever Per Klinga i minnet och i de instrument han byggde till spelmän och violinister.

Thomas Fahlander

Mer läsning

Annons