Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missade kotfraktur

Akutmottagningen i Avesta gav patienten beskedet att hans nacke såg bra ut. Två veckor senare fick han veta att det fanns en fraktur på en halskota.

Mannen hade ramlat och sökte hjälp på akuten eftersom han hade ont i nacken och domningarna i tre fingrar. Nacken röntgades och mannen fick besked att det såg bra ut.

Två veckor senare ringde en läkare och ville att han skulle komma till sjukhuset för att få en stödkrage. En fraktur på en halskota hade upptäckts vid en eftergranskning och mannen ordinerades stödkrage i tio veckor.

Mannen anmälde det som hänt till IVO, inspektionen för vård och omsorg.

Av utredningen framgår att alla datortomografiundersökningar ska dubbelgranskas, men att denna granskning blev försenade på grund av jul- och nyårshelgen.

IVO konstaterar att fördröjningen kunde ha inneburit en risk för allvarliga komplikationer för patienten. Orsaken var en felbedömning av röntgen och att rutinerna för dubbelgranskning inte följdes.

Samtidigt säger IVO att akutläkarens handläggning var rimlig. De ansvariga har utrett vad som gick fel och åtgärdat bristerna.