Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missat tarmvred vid Falu lasarett

En patient som vårdades på Falu lasarett har anmält att vårdpersonal vid en undersökning missade att han drabbats av tarmvred. Nu vill han att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) utreder händelsen.

En 70-årig man från Avesta kommun fick ont i magen den 7 september och kräktes flera gånger. Han ringde efter ambulans som tog honom till Falu lasaretts akutmottagning. Mannen trodde att han fått gallstensanfall, eftersom han visste att han har gallstenar.
På akuten togs sedvanliga prover och mannen sade till den kvinnliga AT-läkaren att det säkert är gallstensanfall, men läkaren trodde mer på urinvägsinfektion.
– Du har fel och jag har rätt, du har urinvägsinfektion, för det finns äggvita i urinet, sa läkaren.
Mannen skriver i anmälan att han tog mycket illa vid sig på det sätt hon sade det till honom. En sådan attityd passar inte att en läkare säger till en patient.
Mannen ifrågasatte också om det var lämpligt att skicka hem honom när han var så dålig.
– Du blir bra när du får medicin för din urinvägsinfektion, sa läkaren.
Mannen åkte hem, men tisdagen den 10 september blev han ännu sämre och det blev åter ambulans till Falu lasarett. Och då konstaterade en annan läkare att det var tarmvred och den 11 september blev det operation och den 70-årige mannen blev kvar på Falu lasarett i elva dagar.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se