Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misshandel och sexövergrepp har gett rätt till ersättning

Grov misshandel eller sexuella övergrepp i fosterhem eller på institutioner förekommer i fall där ersättning beviljats. Men fyrtio procent av de sökande får inte ersättning.

DD har gått igenom några fall med koppling till Dalarna. Följande får ersättningen på 250 000 kronor.

Borlänge. En fosterpojke fick var och varannan dag stryk av fostermodern med olika tillhyggen som träskor, rotting, brädlappar eller vedklabbar.
”Vid ett tillfälle slogs han medvetslös när han försökte stoppa fostermoderns misshandel av djuren”, står det i beslutet från Ersättningsnämnden.
En gång slog hon en bräda med en rostig spik i låret på honom så det blev infektion.

Borlänge. En pojke blev som sjuåring placerad på barnhem. På det första barnhemmet utsattes han för svår mobbning av äldre barn och blev bland annat instängd under utedasset och tvingades äta avföring för att bli utsläppt. Personalen ingrep inte. På det andra barnhemmet blev han utsatt för sexuella övergrepp. ”Både personal och äldre barn utförde övergreppen och nästan alla barn blev utnyttjade”.

Falun. En flicka utsattes för sexuella övergrepp och andra kränkningar i fosterhem på 1940-talet. På söndagsmornarna uppmanade fostermodern henne att gå och lägga sig hos fosterfadern medan hon lagade frukost. ”Fosterfadern låg då och tog sökanden på brösten och tryckte sitt underliv mot henne”. Vid ett tillfälle då fostermodern var borta utsatte han henne för ett samlagsliknande övergrepp. Hon var då 13 år.
En sökande som inte beviljats ersättning omhändertogs i fosterhem som 18-åring. Båda fosterföräldrarna slog henne vid några tillfällen så hon föll omkull. Hon blev slagen av fosterfadern i badrummet där ingen kunde bevittna det. Hon fick utföra fysiskt krävande arbete, bland annat slakta höns och gräva långa rännor för rör. Fosterföräldrarna undanhöll brev och pengar från anhöriga.
Hon har inte utsatts för så allvarliga övergrepp och försummelser att hon har rätt till ersättning, enligt Ersättningsnämnden.

I en debattartikel i DN igår kritiserar två forskare, Bengt Sandin och Johanna Sköld vid Linköpings universitet, att så många ansökningar avslås. Johanna Sköld var även utredningssekreterare i Vanvårdsutredningen som kartlade vanvården 2006-2011.

...”definitionen av vanvård (har) dramatiskt förändrats från Vanvårdsutredningen......till den lag som Ersättningsnämnden har att fatta beslut ifrån” skriver de, och vidare: ”...nämnden ska ta hänsyn till vad som var ’normalt’ vid olika tidpunkter. Som barndomshistoriker kan vi konstatera att det är problematiskt att fastställa vad som har varit acceptabelt eller ’normal’ i olika tider.”
Följande bestraffningsmetoder förbjöds i ”Råd och anvisningar i socialvårdsfrågor” från 1948: Kroppsaga som örfilar och stryk, att stänga in eller isolera barnet, att kallduscha eller tvångsduscha barn, att dra in måltider, att använda tvångsmatning och att tvinga barnet i säng som straff.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se