Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misshandlade sin far – döms till psykvård?

Far och son hade gått ut för att handla. Då ringde det på pappans flickväns mobil. Det var mannen som ringde från snabbköpskassan. Han var oroligt:
– Nu är det knas med (sonen), han har till och med använt kniv...

Senare samma dag, 11 oktober, kallades polis till kvinnans lägenhet. När de kom hängde fadern blodig och livlös i en fåtölj medan den 26-årige sonen höll upp honom i kragen. En polisman kastade sig mellan för att avbryta vidare våldsamheten.

Nu åtalas den 26-årige sonen för två fall av misshandels av sin egen far och för två stölder i Borlänge. En på väg hem från affären.
Sonen försvann in på Vestlis fiske vid Maskingatan och kom ut med ett fiskespö. Personal kom efter, tog tillbaka spöet och sa:
– Det där var väl dumt gjort.
26-åringen vinkade glatt:
– Jag älskar dig också!
Sedan han väl gripits har sonen varit ångerfull. Beteendet i samband med brotten och hans missbruk har lett till att han skickats till så kallas paragraf 7-undersökning. Enligt den kan det misstänkas att han led av en allvarlig psykisk störning vid brotten och kan göra det än. Läkaren som gjort den anser att det finns skäl att låta 26-åringen genomgå ett rättspsykiatrisk undersökning.

Den misshandlade fadern är påtagligt ovillig att berätta om hur sonen burit sig åt mot honom. Han medger att denne ”klappade till” honom några gånger, men skyller blodflöde och blå-ögon på att han äter blodförtunnande medicin.
26-åringen är dömd för missbruksrelaterade brott av relativt lindrig art. Han har dock avtjänat ett långt straff för rån och grov misshandel.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se