Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misshandlade två elever

Svea Hovrätt ändrar inte domen mot en lärare i sextioårsåldern. Han döms till villkorlig dom för misshandel av två tolvåriga elever.
Läraren ska också betala sextusen kronor i skade-stånd till var och en av pojkarna.

Det hände på en Borlänge-skola i april 2009.
I samråd med föräldrarna gjorde rektor en polis-anmälan om misshandel. Direkt efteråt blev läraren avskedad.
Åklagaren Olle Sohlberg lade först ner fallet. Men barnens målsägandebiträde Björn Henriques begärde överprövning och fick rätt.
Drygt ett år snare dömde tingsrätten läraren för misshandel av pojkarna. Mannen överklagade.
I går kom beskedet att Svea Hovrätt fastställer domen.
Läraren har sparkat en av eleverna och lyft den andra med ett hårt grepp mot halsen. Han gick klart över gränsen. Tillsägelser hade räckt, anser både tingsrätt och hovrätt.

Fotsvep var misshandel

Pojkarna berättade att de försökt avstyra ett bråk på skolgården där deras kompis var inblandad. En annan vuxen kom först fram och bröt bråket. Sedan sprang läraren fram och lyfte upp en av pojkarna, gick några meter och kastade ner honom i snön.
Den andra pojken berättade att han fick en spark i knävecket, när han inte ville sätta sig ner.
Läraren skrek, viftade med handen och var röd i ansiktet, enligt barnen.
Mannen svarade att handlat i nödvärn. Han var rastvakt och såg pojkarna vara inblandade i misshandel av en elev. Han tog tag i den ena pojkens jacka, drog honom en bit och tryckte ner honom så han blev sittande.
På den andra pojken gjorde han ett så kallat fotsvep, för att få barnet att sätta sig ner. Det kan inte ha gjort ont, bedömde läraren.
Samtidigt har två rektorer vittnat om att läraren själv strax efteråt sagt att han både sparkade och lyfte.
Mannen hade rätt att ingripa. Men ingenting styrker att läget var så ”akut att det fanns anledning till sådan våldsutövning som det blev frågan om”. Läraren styrdes av en hastigt uppflammande ilska, enligt domen.
Misshandeln ses inte som lindrig, utan av normalgraden. Den fysiska smärtan gick snabbt över. Men pojkarna fick en del psykiska besvär under en tid. De har varit rädda, haft svårt att sova och att koncentrera sig.
Det försvårar också för mannen att barnens ålder bara var tolv år, att han arbetade som lärare på deras skola och att pojkarna var under hans tillsyn.
Läraren visade läkarintyg på att han inte haft krafter att lyfta en av pojkarna. Men hovrätten ändrar ändå inte domen.
Mannen måste också betala tillbaka 15 000 kronor till staten för advokaternas utlägg.
KARIN SUNDIN
0243-920 03
karin.sundin@daladem.se