Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missionskyrkan i Djurås ute till försäljning

Den har varit en trygg borg för tro, hopp och kärlek.
– Vår förhoppning är att en ny ägare använder missionskyrkan i Djurås by för människornas och bygdens bästa, säger Åke Lindkvist, 85-årig eldsjäl i den församling som sedan 1893 använt byggnaden som samlingslokal för troende, som bröllops- och högtidslokal och för lokal väckelse.

Det började egentligen med ”upplevd” synd.
Under påskhelgen 1860 hämtade Jakob Olof Ersson (1834–1921) hö i Gimsbodarna – och kände sig som en syndare.
– Jag grät, å hist’n grät, å käppskrinda grät, berättade han efteråt.
Han blev den förste ledaren för missionsföreningen, som 1864 byggde ett missionshus i Djurås by.

Byggnadsvirket sågades av stockar som flottades längs Västerdalälven från Äppelbo.
Den nuvarande missionskyrkan uppfördes 1893.
Bygget kostade 4 238 kronor och sex öre – och nu är fastigheten till salu för 775 000 kronor.
Så sent som 1996 rustades den upp för 400 000 kronor, de ideella arbetsinsatserna oräknade.
– Det är efter två års diskussioner och med tunga hjärtan vi bestämt oss för att sälja. Missionsförsamlingen, som i dag har ungefär 25 medlemmar, orkar inte längre med underhåll och drift, förklarar Åke Lindkvist.

Han berättar att år 1925 hade församlingen 234 medlemmar och i mitten av 1990-talet samlade ungdomsverksamheten ett 50-tal deltagare.
Fastighetsmäklare Cattis Karlsson har under en tid haft kulturbyggnaden ute till anbudsförsäljning. Just nu ligger fastigheten ute till försäljning till ett fast pris och den gångna helgens visning lockade många intresserade.
– Församlingen vill gärna att en köpare slår vakt om byggnadens särart, tar vara på de stora kvaliteter som kyrkan har – inte minst musikaliskt och akustiskt – och att den åtminstone ibland kan vara till nytta för en bredare allmänhet, exempelvis byalaget och församlingen, berättar hon och tillägger att flera spekulanter har spännande idéer om nya användningsområden för byggnaden.

Makarna Ulla och Åke Lindkvist, 87 respektive 85 år, flyttade hem till byn 1994 och har lagt ner enormt många ideella arbetstimmar på att rusta upp kyrkan – en kyrka som de faktiskt gifte sig i år 1951.
På frågan hur de orkat med allt jobb och samtidigt hållit kärlekslågan brinnande behöver de inte ens en sekunds betänketid.
– En puss varje kväll, säger Åke.
– Och ibland två, tillägger Ulla leende.

Kent Olsson/DT