Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstankarna kvarstår

Under våren slutade en förvaltningschef vid Vansbro ­kommun med mycket kort varsel.
Då uppgavs skälet att han slutade av person­liga skäl. Det visade sig dock att han var misstänkt för att ha handlat till sig själv för kommunens pengar.
– Förundersökningen pågår, bekräftar åklagaren Sanna Gens.

Annons

I samband med att han slutade fick inte kommun­styrelsens ledamöter veta sanningen.
Förvaltningschefen hade gjort upp kommunchefen om att han skulle sluta sin anställning och betala tillbaka det han köpt för kommunens pengar.
Totalt handlade det om grejer för 37 491 kronor.

Någon polisanmälan gjordes inte och detta skedde på inrådan från en arbetsrättsjurist som kommunchefen anlitat.
Dels hade mannen blivit av med jobbet och dels ­skulle grejerna återbetalas. Ett annat skäl som lyftes fram var att hela historien skulle kunna bli uppmärksammad i media och då skulle kommunen kunna komma till skada.
Socialdemokraten Gunnar Magnusson fattade misstankar med tanke på att chefen skulle få sluta med så kort varsel som bara två veckor. Han satte press på kommunchefen Elisabeth Rooth-Eriksson och då kröp det fram att förvaltningschefen var misstänkt för stöld och bedrägeri.
– Jag krävde att det skulle göras en polisanmälan, men nöjde mig sedan med att han skulle få gå och att ­grejerna skulle återbetalas, berättade Gunnar Magnusson i våras.
När frågan till slut kom till kommunstyrelsen var samtliga politiker, utom Wahan Harutun (KP), eniga om att låta saken vara som den var. Wahan Harutun valde dock att göra en polisanmälan för att få saken prövad.
– Jag tyckte det kändes som lite märkliga signaler som vi skickade ut, är det okej att stjäla så länge man inte åker fast och gör man det så är det bara att betala för det man stulit, säger ­Wahan Harutun.
Ärendet hamnade på ­åklagaren Sanna Gens och eftersom det råder för­undersökningssekretess i saken, så vill hon inte uttala sig om vad som sker i för­undersökningen.
– Vi kommer att höra en rad personer och sedan tar jag ställning till hur vi ska gå vidare, säger hon.

Om och när förundersökningen kan bli avslutad kan hon i nuläget inte säga ­något om, bara att den inte är nedlagd och att arbetet fortlöper hela tiden.
– Oavsett hur det går med förundersökningen så känns det bra att få saken prövad och vi i kommunen visar att vi inte accepterar att det stjäls från våra gemensamma tillgångar, säger Wahan Harutun.

Sven Thomsen/DT