Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänks för nätbedrägerier

En av dem är 38 år och mest känd som bankrånare. Hans kamrat är tio år yngre men redan känd som nät-bedragare.
På måndagsmorgonen greps båda två och ­sitter nu anhållna för ett antal bedrägerier som med tanke på omständigheterna kan komma att bli fler.

Annons

28-åringen omskrevs så sent som för en dryg vecka sedan i DD. I ett reportage om en kvinna som efter att själv ha varit offer nu försöker starta en organisation för offer för den typ bedrägerier som brukar kalla sol-och-vår nämndes han speciellt. Därför att 28-åringen genom att utge sig för att ­vara kvinna lurat män att betala tänkta resor till dem eller att dem posera framför webbkameran och sen pressat dem på pengar.
– I det här fallet misstänks han för att ha förmått offret att lämna ut bankkoder och sedan använt dem för att ta målsägarens pengar, säger kammaråklagare Eva-Lena Jansson.

28-åringen dömdes första gången i mars i fjol till skyddstillsyn med behandling mot spelmissbruk för en serie nät-bedrägerier och för utpressning. Utpressningen drabbade en känd skådespelare som lurades sexposera för vad han trodde var en kvinna varefter 28-åringen utnyttjade bilderna för att pressa skådespelaren på pengar.
När han dömdes var 28-åringen redan under utredning för nya brott och hann bli häktad för dem ­före rättegången.

Den nya utredningen blev så omfattande att åklagaren i Blekinge, där mannen åtalades, beslutade om så kallad åtalsbegränsning och avstod att lagföra ett antal bedrägerier, flera av dem i Dalarna. Domen i juni 2012 blev skyddstillsyn, men som alternativ mätte Blekingen tingsrätt ut åtta månaders fängelse.
Hans 38-årige kamrat dömdes i och med att Högsta domstolen nekade ­honom prövning i oktober 2009 till fyra års fängelse för rån mot Swedbanks kontor i Säter. Det begick han tillsammans med legendariske rånaren Lars Ferm-Svartenbrandt som fick fem år för det och ytterligare ett rån som 38-åringen dömdes för medhjälp till.

När han greps för rånet var 38-åringen nyligen döms för smugglingsbrott och sju bedrägerier som gett honom fängelse i ett år och fyra månader. Samtliga fall rörde det sig om att han ensam eller tillsammans med en medbrottsling hyrt verktyg som de sedan behållit och sålt.
38-åringen är anhållen för ”upprepade bedrägerier” från mars månad fram till 5 september.
– Jag utesluter inte att det kan uppstå fler misstankar om flera brott. Eventuell häktning beror på vad som framkommer i förhören, säger Eva-Lena Jansson.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se