Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänks för nätbedrägerier

En av dem är 38 år och mest känd som bankrånare. Hans kamrat är tio år yngre men redan känd som nät-bedragare.
På måndagsmorgonen greps båda två och ­sitter nu anhållna för ett antal bedrägerier som med tanke på omständigheterna kan komma att bli fler.

28-åringen omskrevs så sent som för en dryg vecka sedan i DD. I ett reportage om en kvinna som efter att själv ha varit offer nu försöker starta en organisation för offer för den typ bedrägerier som brukar kalla sol-och-vår nämndes han speciellt. Därför att 28-åringen genom att utge sig för att ­vara kvinna lurat män att betala tänkta resor till dem eller att dem posera framför webbkameran och sen pressat dem på pengar.
– I det här fallet misstänks han för att ha förmått offret att lämna ut bankkoder och sedan använt dem för att ta målsägarens pengar, säger kammaråklagare Eva-Lena Jansson.

28-åringen dömdes första gången i mars i fjol till skyddstillsyn med behandling mot spelmissbruk för en serie nät-bedrägerier och för utpressning. Utpressningen drabbade en känd skådespelare som lurades sexposera för vad han trodde var en kvinna varefter 28-åringen utnyttjade bilderna för att pressa skådespelaren på pengar.
När han dömdes var 28-åringen redan under utredning för nya brott och hann bli häktad för dem ­före rättegången.

Den nya utredningen blev så omfattande att åklagaren i Blekinge, där mannen åtalades, beslutade om så kallad åtalsbegränsning och avstod att lagföra ett antal bedrägerier, flera av dem i Dalarna. Domen i juni 2012 blev skyddstillsyn, men som alternativ mätte Blekingen tingsrätt ut åtta månaders fängelse.
Hans 38-årige kamrat dömdes i och med att Högsta domstolen nekade ­honom prövning i oktober 2009 till fyra års fängelse för rån mot Swedbanks kontor i Säter. Det begick han tillsammans med legendariske rånaren Lars Ferm-Svartenbrandt som fick fem år för det och ytterligare ett rån som 38-åringen dömdes för medhjälp till.

När han greps för rånet var 38-åringen nyligen döms för smugglingsbrott och sju bedrägerier som gett honom fängelse i ett år och fyra månader. Samtliga fall rörde det sig om att han ensam eller tillsammans med en medbrottsling hyrt verktyg som de sedan behållit och sålt.
38-åringen är anhållen för ”upprepade bedrägerier” från mars månad fram till 5 september.
– Jag utesluter inte att det kan uppstå fler misstankar om flera brott. Eventuell häktning beror på vad som framkommer i förhören, säger Eva-Lena Jansson.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se