Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt för våldtäkt får skadestånd

En Borlängebo får 52 300 kronor i ersättning efter att ha suttit frihetsberövad för våldtäkt men sedan friats. Det beslutar justitiekanslern.

En 23-årig Borlängebo har varit frihetsberövad och anhållen under tiden 7 januari – 6 mars 2013 på grund av misstanke om våldtäkt. 23-åringen har begärt 60 000 kronor i skadestånd, samt 2 300 kronor för ombudskostnader.
JK skriver att 23-åringen är berättigad till ersättning för det lidande som frihetsberövandet inneburit för honom, men den ersättning som är begärd överstiger det belopp som normalt utgår vid frihetsberövanden av motsvarig längd. Till stöd för sin begäran om förhöjd ersättning har han anfört att han varit misstänkt för ett synnerligen allvarligt brott.
JK säger att det misstänkta brottet inte tillhör den kategori som enligt praxis medför förhöjd ersättning och beslutar därmed att Borlängebon får 50 000 kronor. Och den begärda ersättningen för ombudskostnader är skälig och godtas.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se