Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missuppfattningar om Avesta akutmottagning

I debatten gällande Akutmottagningen i Avesta är det viktigt att klargöra vilken funktion mottagningen har och vilken kompetens och vilka resurser som nu finns där.

Akutmottagningen i Avesta är en mottagning för sjukdomar inom det invärtesmedicinska området. För detta finns en jourläkare hela tiden på mottagningen samt en specialist i invärtesmedicin i beredskap som bakjour. För sjukdomar inom övriga specialitetsområden såsom kirurgi, ortopedi, gynekologi, öron-näsa-hals, barnmedicin m.m. finns inte någon specialistkompetens att tillgå i Avesta. Likaså saknas sedan många år möjligheter till att utföra akuta röntgenundersökningar på sjukhuset mellan klockan 21.00 - 07.30.

LÄS OCKSÅ: Avesta lasarett är inget akutsjukhus!

Förutom akutuppdraget inom invärtesmedicin har även akutmottagningen på uppdrag av kringliggande vårdcentraler tagit på sig det jouransvar som enligt ”hälsovalet” ligger inom primärvården. För detta finns idag en särskild jourlinje på akutmottagningen. Denna jourlinje består under dagtid av narkosläkare som arbetar under stafettliknande villkor. Under kvällar och nätter är det en stafett av läkare med olika kompetenser där en del är akutläkare (vilka har en bredare kompetens inom akutområdet) medan andra är narkosläkare eller medicinläkare. Mycket sällan är det primärvårdsläkare. Narkosläkaren finns under kvällen och natten i beredskap på sjukhuset.

LÄS OCKSÅ: Företagarnas upprop för Akuten på Avesta lasarett

När det gäller handläggning av patienter med svåra traumatiska skador ska enligt vedertagna behandlingsprinciper dessa patienter efter ett kvalificerat omhändertagande på olycksplatsen snarast föras till ett sjukhus där skadorna kan behandlas. Detta kräver i sin tur kompetens och resurser inom flera områden såsom kirurgi och ortopedi samt narkosläkare med tillgång till intensivvård och möjlighet att utföra akuta operationer. Att föra dessa patienter till mindre utrustade enheter för stabiliserande åtgärder medför fördröjningar i adekvat omhändertagande.

Karin Stikå Mjöberg

Landstingsdirektör och förvaltningschef hälso- och sjukvård

Pehr Guldbrand

chefläkare, överläkare anestesi och intensivvård

Pär–Lennart Ågren

Överläkare kardiologi, divisionschef medicinska specialiteter

Ulrika Bergvall

Verksamhetschef, kirurgkliniken Falu lasarett

Anders Blomberg

Överläkare ansvarig för akutavdelningen, kirurgkliniken Falu lasarett

Åsa Hammarbäck

Överläkare anestesi och intensivvård, verksamhetschef Akutkliniken Falu lasarett

Bengt Eriksson

ambulansöverläkare, överläkare anestesi och intensivvård

Mats Hellström

Överläkare anestesi och intensivvård, tillsynsläkare för ambulanssjukvården

Roger Skogman

Överläkare, verksamhetschef ortopedkliniken Falu lasarett

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel