Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mitt emellan cruising i Falun och CCW i Rättvik

Nostalgiartister som Boppers är där. Liksom de höga frisyrerna, de amerikanska bilarna och en försvarlig mängd doftgranar. Tredje året har Wolf FM Summer Jamboree i Grycksbo börjat hitta sin plats mellan Faluns och Rättviks nostalgihappenings.

Marie Eriksson från Ludvika står intill scenen, nära Vippåns näckrosfyllda strand. Hon sammanfattar sin poäng med varför hon är i Grycksbo på Summer Jamboree.

– Det är bra för att det är litet.

Och det är sant att Folkparken i Grycksbo inte kan fyllas med flera tusen nostalgibilar, men de som får plats står där. Pontiac, Chevrolet, Dodge och en stor fet lastbil, helt målad som en amerikansk flagga. 50-talsfrisyrerna glänser genom folkvimlet, såväl på 11-åriga huvuden, som på 33- eller 66-åriga huvuden. Dagens utstickarpris tar kanske ända Per ”Mäla” Melin, som har 1 501 doftgranar upphängda i sin bil. Skakas de om får man åka med vindrutorna ner och huvudet utanför för att få tillgång till frisk luft.

Äldre generationer och kommande generationer interagerar bland chassin, loppis och ankrace. Som till exempel Malin Mattsson med sin toppiga frisyr kombinerad med ett ivrigt väntande barn i magen (ska komma ut i september).

Det här är en avspänd mellanlandning mellan Falun och Rättvik. Både i tid och rum, eftersom Jamboree pågår efter att Falun är klart och innan Rättvik tar vid. Och så förstås för att Grycksbo ligger mittemellan de två städerna. Det är en ung uppstickarfestival som har parkerat mellan de stora paraderna. I år har man till exempel lyckats dra till sig ett så pass välkänt nostalgirockband som Boppers.

Radioföreningen Wolf FM:s ordförande Tomas Öberg står på området med en mikrofon i handen när regndroppar börjar falla.

– Det här är en historisk händelse. De är första gången det regnar på Jamboree. Det är säkert lokalt och på väg upp till Rättvik. Men för säkerhets skull bör vi veva ner alla vindrutor och så behöver jag få fram presenningar till musikinstrumenten.

Atmosfären är familjär. Flera besökare påpekar att det här är en tillställning som de återkommer till för att träffa folk som de mött här tidigare. Någonting har satt sig, trots att festivalen bara är tre år. Och det stämmer helt överens med arrangörernas intentioner.

– Jag brukar gå runt på campingen första dagen och hälsa alla välkomna. Sen när det är slut går jag runt igen och hälsar alla välkomna tillbaka nästa år, säger Tomas Öberg

En annan omvittnad effekt är att Grycksbos folkpark har börjat få ett nytt liv. Flera lokala besökare säger att Jamboree håller på att bli någonting som bidrar till att parken inte står och förfaller.

Ett exempel på det är att taket till scenen byggts ut, så att artisterna som uppträder ska slippa bli blöta om det regnar. Tomas Öberg påpekar nogsamt att det är långt ifrån bara Wolf FM:s förtjänst.

– Wolf FM:s insats är en femtedel av allt som görs. Det är Grycksbos föreningsliv som har gjort det här möjligt. Vi försöker återuppliva parken, sakta men säkert.

Ett seriöst och glatt nostalgigäng på plats där det händer. Från vänster i bild: Jan Nordkvist från Dalsjö, Christer Norman från Svärdsjö, Martin Zars och Erik Persson från Malung.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se