Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mitt i whiskybältet

Whisky i Säter? Jodå, här sjuder intresset som aldrig förr. Dalfolket är Sveriges största whiskyfantaster.

Annons

När Säters Whiskyklubb och Stadshotellet bjöd in till whiskyprovning tog platserna slut direkt. Ett hundratal Säterbor ville lära sig mer, smaka mer och framför allt kanske ha trevligt tillsammans.
Ove Wik är mannen bakom det stora whiskyintresset. I varje fall var det han som drog i gång klubben 2010. Han satte in en liten annons och till första träffen kom 70 personer!
Så är också Dalarna lite av ett whiskybälte. Här finns whiskyklubbar i Borlänge, Säter, Hedemora, Avesta och Malung.
– Tittar vi på whiskyfantasterna så är elva procent från Dalarna, säger Ove. Men vi är bara tre procent av Sveriges befolkning.

Till fredagskvällens provning var Matts Björke inbjuden. En veteran som jobbat länge för Systembolaget, ja han var faktiskt med och drog i gång Systembolaget i Säter 1996.
– Roligt att få komma hit och ljuga lite om whisky, tyckte Matts Björke.
Sedan bar det iväg genom whiskyns underbara värld. Från de där irländska munkarna som möjligen uppfann drycken på 1400-talet. Till Systembolagets taffliga försök att göra egen whisky på 1960-talet.
– Är det nån som minns Skeppets whisky? undrade Matts. Den gick ju inte att dricka.

Nej, själva tillverkningsprocessen är egentligen rätt enkel, lite som att brygga öl enligt Matts. Men det är något visst med den där torven i Skottland, tången, luften, vattnet, ekfaten. Svensk ek funkar till exempel inte, enligt Matts, den är helt enkelt för hård.
Nej, det funkar bättre på annat håll. Till exempel Shetland, skotska högländerna, öarna Mull, Skye, Jura och Isley. Eller Speyside i nordöstra Skottland som fått sin namn efter floden Spey.
– Fast jag tror Ljusterån är större, sa Matts som varit där.

Sedan görs förstås whisky i Irland, Canada, USA, Japan och en väldig massa andra länder. Ja, till och med Sverige har lyckats få fram bra whisky på sistone. Whiskyklubben har redan haft besök av Mackmyra, från Gästrikland, och till årsmötet i februari kommer Box, från Ådalen.

Vad fick då Säterborna pröva den här kvällen? Jo, Famous Grouse och Black Ribbon, båda blended scotch, irländska Tullamore Dew, Jim Beans amerikanska bourbon och en smakrik Lagavulin från ön Islay.
– Färg, doft och smak! Det får ni aldrig glömma, sa Matts. Och så alltid från vänster till höger.
Sedan var det bara att börja titta, lukta och smutta.

Jan Björkegren
jan.bjorkegren@dt.se