Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjälgaskolan riskerar vite på 60 000 kronor

Det finns brister i arbetsmiljön på Mjälgaskolan i Borlänge. Det konstaterar Arbetsmiljöverket och kräver åtgärder. Annars hotar vite på 60 000 kronor.

Annons

Trots problem sedan hösten 2012, och flera åtgärder vidtagna, fungerar inte datasystemet på Mjälgaskolan. Effekten av detta är att lärarna känner stress och ökad arbetsbelastning vilket fått till följd att symtom som sömnproblem, huvudvärk och ont i magen uppstått. Dessutom drabbas eleverna av utebliven undervisning och att arbeten gått förlorade.
Skyddsombudet har i en skrivelse den 4 september 2013 redovisat sina iakttagelser av den nuvarande situationen på Mjälgaskolan. Skyddsombudet uppger att arbetsmiljösituationen fortfarande är mycket otillfredsställande och att problemen med datorerna kvarstår.
Det finns ingen övergripande felsökningsfunktion som kan kartlägga och fastlägga orsakerna till felen.

Skyddsombudet upplever att arbetstagarna är mycket frustrerade och att allt fler lider av en inre stress, resignation och sömnsvårigheter. Samvetsstress för att inte eleverna får de resurser de kan förvänta sig i en modern skola är stor liksom stressen att eleverna kanske inte kommer att uppnå målen.
Det finns även en stress inför utvecklingssamtalen eftersom all dokumentation som finns lagrad måste kunna nås och kompletteras i samband med dessa samtal.
Arbetsmiljöverket skriver att senast 31 oktober ska problemen vara åtgärdade annars riskerar Mjälgaskolan vite.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se