Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mmm...entrecote

Jag törs säga att vi är bäst i Sverige. Ingen skolmat är mer närproducerad än vår. Det säger Rättviks kommuns kostchef Sven Erik Walin. I går fick barnen helstekt entrecote med potatisgratäng.

Annons

95 procent eget nötkött. 90 procent egen potatis. Det så kallade ”Återtaget” märks i Rättviks skolor. I går var det fest när köket på Rättviksskolan brassade på med 75 kilo närproducerad entrecote.
Anders Frodig, från Bjursås, är nyanställd kökschef för grundskolan och förskolan i Rättvik:
– Kul att få bjuda riktig restaurangmat. Särskilt en fredag, sa Anders när han skar upp kött till eleverna.
– Det här är högsta kvalité. Mycket bättre och mörare än utländskt kött.

Kommunalrådet Annette Riesbeck fanns också på plats i matsalen i går för att testa.
– Jag brinner för Återtaget. Verkligen roligt att se att det fungerar, sa Annette.
Det märktes att eleverna gillade maten. Det var nästan högtidligt i matsalen när DD hälsade på. Det var bara någon enstaka elev som var ovan och som hellre hade önskat sig malet kött.
Sven Erik Walin var riktigt stolt när han runt i matsalen. Det här är bonus, sa han.
– Helstekt rättviksentrecote finns bara i Rättvik, sa Sven Erik.
– Faktum är att det här är billigare för oss än köttfärs. Den måste ju malas. Med extra kostnader som följd.

Anders Frodig poängterade att det mesta är på skolan är hemlagat:
– Ingenting kommer färdiglagat. Jag skulle tro att upp till 90-95 procent av alla maträtter är hemlagat på plats i vårt skolkök.
I går var det rena middagssupén på Rättviksskolan. Nästa gång blir det Boda, Furudal eller någon annan skola som får smaka på helstekt rättviksentrecote.
– Ja, det räcker inte till alla på en gång. Vi får sprida ut festandet på olika skolor under året, säger Sven Erik Walin.

Mats Rönnblad