Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobilappen ska stoppa tjuvarna

I samarbete med företaget CrimeStoppers har LRF startat ett pilotprojekt för att minska brottsligheten på landsbygden.
De som är med i projektet får en app till mobilen i vilken de blir med i CrimeStoppers larmkedja. På så vis kan de få information om brott och lätt och snabbt slå larm om de sett någonting misstänkt.

Bönder och skogsbrukare är hårt drabbade stölder av bland annat diesel men också av verktyg, fordon och redskap. En undersökning som LRF gjort bland 1 000 lantbrukare i Sverige visade att tre av tio drabbats av brottslig verksamhet. Många av dem ansåg att det inte var någon idé att göra polisanmälan.

– Det är lätt att stjäla från bönder och skogsbrukare, konstaterar Martin Moraeus, ordförande, LRF Dalarna.
– Bästa vapnet mot stölder är att sätta upp mms-kameror på maskiner och på sådana ställen där man misstänker att tjuvarna kan slå till, säger Magnus Rydhult, vd på CrimeStoppers.
Enligt Magnus Rydhult saknar polisen ofta spaningsuppslag efter stölder av exempelvis diesel och då läggs ärendet ner.
Rydhult uppmanar alla som drabbas av brott att göra polisanmälan. Förhoppningen är nu att brotten ska bli kända genom larmkedjan och att de som gjort några iakttagelser lätt ska kunna meddela polis eller CrimeStoppers som lämnar uppgifterna vidare till polisen.
De som är medlemmar i LRF och vill vara med i pilotprojektet får under ett år prova den här appen gratis.
– Syftet är att få många ögon som ser och rapporterar, säger Martin Moraeus.
CrimeStoppers som startades 2008 har verksamhet i hela Sverige med 9 000 mottagare och nu har företaget också etablerat sig i Norge.

Magnus Rydhult visar på sin mobil hur dieseltjuvar filmats på några ställen där det funnits kameror, bland annat vid en skogsmaskin i Älvdalen.
– Rapporter om brott och tips om misstänkt stulen utrustning är viktiga pusselbitar i arbetet med brottsbekämpningen, skriver Helena Jonsson, förbundsordförande i LRF.

Jan Norberg/DT