Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Modellen finns att hämta i Sigtuna

Växter på en sten- och grusbädd ska det bli lösningen för att rena badvattnet i det nya strandbadet i Smedjebacken.
- Det är en jättespännande lösning, säger kommunalrådet Leif Nilsson S efter ett besök vid en reningsanläggning i Sigtuna.

Länsstyrelsen hyser betänkligheter över att ha klorerat vatten i det tänkta badet i nya Strandbyn. Klorbelastning är inte bra för miljön och därför ser sig kommunen nu om efter andra lösningar.
I fredags var kommunalrådet och några tjänstemän på studieresa till en anläggning i Sigtuna som skulle kunna stå som modell i Smedjebacken.
- Där hade de en jätteanläggning med bad i anslutning till ett sportfält, säger Nilsson. Vi behöver inte en så stor anläggning, men det var en jättespännande lösning.

Smuts är gödning

Anläggningen består av ett filter som tar emot inkommande vatten från badet. Efter filtrering kommer vattnet över en bädd där växter tar hand om det förorenade vattnet. Det som är smuts för oss människor är gödning för växterna. Det är hela hemligheten.
- Det tar också hand om sådant som små barn gör i vattnet, säger Nilsson.
Biologiskt och miljövänligt. Idén kommer ursprungligen från Tyskland. Och den sköter nu reningen i en hundramiljoners anläggning i Sigtuna.
Den lösningen är tänkbar i mindre skala för Strandbyn och då behövs ingen klorering.
- Lösningen behöver inte bli speciellt dyr. Man kan bygga ett växthus med omklädningsrum. Det behöver man ju ändå ha. Värmen har vi sedan kan man använda tillskottsljus för växterna under vintern.

Cirkulerande system

- I Sigtuna hade de en anläggning på 5500 kvadratmeter och en bädd på 2000 kvadratmeter. Våra 3000 kvadratmeter bad skulle behöva en bädd på 1000 till 1500 kvadratmeter, säger tekniske chefen Per-Olow Dahlström som deltog i studieresan.
- Reningen fungerar utmärkt. Även vid höga besökssiffror, säger Dahlström.
Det är en sten- och grusbädd som är bevuxen med olika gräsarter. Det förorenade vattnet infiltreras genom bädden och cirkulerar tillbaka ut i bassängen.
Inte ens vid hög belastning med 3500 besökare har det blivit bakterieproblem förklarar Dahlström.

CHRISTER NYMAN
023 476 36