Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderata landstingsgruppen uttalar andra alternativ till neddragningar

Annons

Moderata landstingsgruppens Jan Wiklund, Rolf Gunnarsson och från Ludvika Håkan Frank uttalar att det finns alternativ till de neddragningar på 15-20 miljoner som lands-tingsmajoriteten S och V
i Dalarna tänker klubba igenom på Ludvika lasarett. M hittar 35 sparmiljoner som knappt rör sjukvården alls.
- Vi yrkar avslag på att akuten i Ludvika omvandlas till närakut, att narkosläkarlinjen avvecklas, att dagkirurgin överförs från Ludvika till Mora, att antalet vårdplatser i Ludvika reduceras samt till att det införs ambulansavgift, säger oppositionsråd Jan Wiklund.

- Vi anser i likhet med det vi sa i valrörelsen att det måste finnas en akutmottagning vid Ludvika lasarett i samma omfattning som idag.
- Att reducera antalet vårdplatser inom medicin vill vi inte heller, då vi vet att vi kommer att vi får fler äldre och multisjuka som kommer att behöva ta vården i större anspråk än idag.

Fel på logistik

Rolf Gunnarsson säger att när (M) häromveckan besökte Ludvika lasarett kläddes de i operationskläder (med munskydd) för att gå runt på akut och dagkirurgin, lyssna och prata med personalen.
- Med de långa köer som finns till operation anser vi att man ska behålla dagkirurgin i Ludvika. Nått fel verkar det vara i logistiken när hela kapaciteten inte utnyttjas. Dagkirurgin i Ludvika ringer Falun och frågar varför de inte skickar fler patienter inom till exempel ortopedi när ledig kapacitet finns?
M uttalar att verksamheten skulle kunna läggas ut på entreprenad.

Förödande i Ludvika

- Jag känner när jag pratar med Ludvikabor på gatan att vi har 90 procent bakom oss när vi Moderater slår vakt om ett Ludvika lasarett i samma omfattning som idag, säger Håkan Frank som kallar landstingsdirektörens besparingspaket för ”förödande” som vänstermajoriteten och även ledamöter för FP och C verkar komma att rösta för.
- Besparingen på några miljoner, när vi kan visa på alternativa besparingar på 35 miljoner, vore förödande för befolkningsutvecklingen och det positiva vid ABB, gruvöppningar och kanske batterifabrik Ludvika står inför.

Huvudkontoret

Jan Wiklund beskriver den största besparingen M vill göra, 30 färre tjänster på landstingets huvudkontor i Falun, med den förvåning det är, menar han, att efter att 20-tal tjänster skars bort 2005 med pensionärslösningar för en engångskostnad 78 miljoner kronor så har det skett en ny ökning på huvudkontoret från 264 årsarbetare till 282.

Befarar huggsexa

- Nu får inte ens Folktandvårdens kontor inte längre plats i landstingshuset utan har flyttat ut i hyrda lokaler i Falun.
M befarar att kommande landstingsbeslut blir en huggsexa där länsdelar spelas ut mot varandra och där framförallt Faluns politiker över partigränser mer eller mindre förtäckt kommer att slås för Falun genom att gå med på nedskärningar framförallt i Ludvika.
- Det är sedan förvånande hur lite det pratas om Borlänge sjukhus,
- Vi tänker slåss för ett flertal separata beslutspunkter när det blir dags, säger Wiklund.

BOO ERICSSON