Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna kräver folkomröstning om Region Svealand

Moderaterna i Dalarna kräver nu att dalfolket ska få säga sitt om Region Svealand i en folkomröstning.
– Inte en enda väljare har kunnat påverka denna fråga. Vi vill att folket i Dalarna ska få säga sitt, säger Moderaternas länsordförande Carl-Oskar Bohlin.

Moderaterna i Dalarna kräver nu en folkomröstning om Region Svealand. Med start i dag ska partiet börja samla in de 21 000 namnunderskrifter som behövs för att landstinget ska kunna fatta ett beslut om en folkomröstning.

– Tiden är knapp. Målet är att kunna få till en folkomröstning i Dalarna innan riksdagen ska behandla frågan i maj eller juni. Tiden är knapp, säger Carl-Oskar Bohlin.

Om målet på 21 000 namnunderskrifter nås kan en minoritet av landstingsfullmäktige få igenom ett beslut om en folkomröstning.

Läs mer: Dalarnas landstingsfullmäktige säger ja till Region Svealand

– Kommunallagen säger då att en tredjedel av landstingets ledamöter kan få igenom en folkomröstning. Det motsvarar 28 röster av landstingsfullmäktiges 83 mandat. Jag tror vi når det. Senast när vi röstade i fullmäktige i frågan fick vi ihop 29 röster, säger oppositionsrådet Ulf Berg.

Moderaterna menar att hela processen mot storregioner har skötts fel.

– De folkvalda har tagit genvägar för att trumfa igenom detta innan nästa val. Inget sades heller om storregioner i förra valrörelsen. Befolkningen har alltså ingen möjlighet att få säga sitt om saken, säger Carl-Oskar Bohlin.

Läs även: Oenig ledning för Region Dalarna säger ja till svealandsregionen

– En politisk majoritet har ändrat den demokratiska spelplanen totalt i en grundlagsnära fråga som påverkar många. Därför är en folkomröstning mitt i mandatperioden ett måste, säger Carl-Oskar Bohlin.

Moderaterna ska därför organisera en namninsamling i Dalarna.

– Vi har de politiska "muskler" som krävs för att organisera detta. Men vi ska driva denna namninsamling partipolitiskt oberoende och utan partibeteckning. Vi öppnar alltså för alla partier som vill att hjälpa till för att samla de namnunderskrifter vi behöver, säger Carl-Oskar Bohlin.

Även om en folkomröstning blir av och dalfolket röstar nej blir den ändå endast rådgivande.

– Men vi tror att regeringen kommer lyssna om en stor majoritet av Dalarnas befolkning säger nej. Då visar det sig om de respekterar folkviljan eller inte. Om inte visar de bara var de står inför nästa val, säger Bohlin.

I fullmäktige röstade förutom Moderaterna även Sverigedemokraterna och Dalarnas sjukvårdsparti emot förslaget att bilda Region Svealand.

Fotnot: 21 000 namnunderskrifter motsvarar tio procent av den röstberättigade befolkningen i Dalarna. I Jämtland har storregionmotståndarna redan samlat in de namnunderskrifter som behövs för att begära en folkomröstning i landstinget.

Se även: Debatt om storregion svealand – hur påverkar det Dalarna?