Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna regerar om de vill

/

Annons

De ledande S-politikerna gick på fredagen och lördagen i olika mediekanaler, statsminister Stefan Löfven i SVTs Skavlan och på DN-debatt, ut i samordnad aktion att kalla Sverigedemokraterna, SD, nyfascistiskt. Orsaken är två.

Det första är att med detta starka ord nå mediegenomslag. Det har lyckats.

Den andra orsaken är inte att påverka SD eller dess anhängare. Det är att sätta press på de borgerliga partierna genom deras sympatisörer. Detta genom att uppmärksamma de borgerliga väljarna på vilken typ av parti (SD) som deras partiledningar nu närmar sig att ta, och få, stöd för budget och kanske som regeringsunderlag.

Det är väljare som är lärare, sjuksköterskor, läkare, ingenjörer, butikspersonal med flera som röstar på allianspartier. S vill få ett tryck nedifrån mot de borgerliga partierna så en utveckling där allianspartierna är beredda att regera med SD-stöd (även om allianspartierna är mindre än trion S, MP, V) hejdas.

Samtidigt hoppas S åstadkomma ett tryck för samarbete över blockgränsen. Utsikterna till det är dock små. Tvärt om har på några få dagar valrörelsen dragits igång med ökade skillnader mellan partierna.

Spekulationer om konstellationer över blockgränsen blandas med hårda ord mellan partierna. Exempelvis förre FP-ledaren Bengt Westerberg vill ha en regering mellan S och M.

Borgerliga debattörer har också kommit på att extraval kan undvikas om S+MP-regeringen avsätts före 29 december genom misstroendevotum i riksdagen.

Det kräver att SD röstar för det, med allianspartierna. SD verkar dock vara det parti, bland politiker och sympatisörer, som mest ser fram mot ett extraval.

Några opinionsmätningar, Sentio och Yougov, har nyligen gett partiet över 16 procent.

Det finns alltså en möjlighet för borgerlighet och sverigedemokrater att få bort S+MP-regeringen och få en annan regering. Det är att väcka misstroendevotum.

Borgerligheten vågar inte göra det, för de vill skylla på Stefan Löfven att det blev regeringskris och extraval. Men om de skulle våga kan de utsätta Sverigedemokraterna för ett test där SD förlorar hur SD än gör.

Det ena alternativet för SD är då att rösta med allianspartierna i ett misstroendevotum. SD bör ju rösta så eftersom SD som enda parti röstade emot S+MP-regeringens bildande.

Det andra alternativet, att SD lägger ned sina röster, leder ändå till extraval med dess alla risker. Om Löfvenregeringen röstas bort i riksdagen skulle en ren M-regering, inte en alliansregering, kunna tillträda.

Om de borgerliga partierna vill samarbeta med S skulle dels de tre små stå utanför den regeringen, dels M ha chans att leva upp till de senaste tio årens påstående att partiet är mer i mitten.

En M-regering kan göra upp över blockgränsen med S på en rad områden, om vapenexport, försvarsanslag, Förbifart Stockholms genomförande, fortsatt flyg på Bromma, energi och kärnkraft.

Naturligtvis skulle M få gå med på en del höjda skatter och förbättringar i a-kassa och sjukförsäkring i förhandlingar med S.

Poängen är att det inte är enbart Löfven som rår för att det blir extraval. Den moderatledda borgerligheten har möjlighet att avstyra extravalet och inleda samarbete om de vill. Men de vill inte.

Och det bevisar att allt prat om att Nya Moderaterna är mer i mitten inte var annat än prat.

Anna Kinberg Batra kan bli statsminister om hon, Alliansen och SD, vill före hon väljs till M-ledare 10 januari.

Moderaternas Anna Kinberg Batra.

Annons