Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna vill stoppa alkolåsen

Moderaterna i Rättvik vill stoppa alko­låsen i de kommunala bilarna.
Det handlar om ett 60-tal bilar och en årlig kostnad på 800 000 kronor.
– Kommen har inte råd med alkolåsen. I stället bör kommunen ha en alko­holpolicy som omfattar alla, anser moderaterna i Rättvik Henrietta Vedberg och Fredrik Ollén.

Redan när medborgarförslaget om alkohollås i kommunens bilar diskuterades var ledamöterna i Kommunstyrelsens allmänna utskott och i Kommunstyrelsen oeniga, men Kommunfullmäktige beslutade att införa alkolås i kommunens bilar, bland annat inom hemtjänsten.
Moderaterna i Rättvik är kritiska till de dyra alkolåsen och eftersom varje lås kostar 13 000 kronor och bilparken omfattar 60 bilar blir kostnaden för att utrusta bilarna med alkolås 800 000 kronor.
– Ungefär vart tredje år går kommunens leasingavtal ut och när bilarna ska bytas ut ersätts även alkolåsen. Kostnaden per år blir då cirka 300 000 kronor. Vissa fordon är undantagna regler om alkolås, bland annat Räddningstjänstens fordon, men hemtjänsten har alkolås i sina bilar. Det har hänt att bilarna inte gått att starta på grund av att bilföraren använt handsprit, berättar gruppeldaren För Moderaterna Henrietta Vedberg och förste vice ordförande i Kommunstyrelsen Fredrik Ollén.

Om alkolåsen reagerar går de inte att starta på 30 minuter och händelsen ska rapporteras.
– Vi använder privatbilar och varför ska just hemtjänsten ha lås i sina bilar när kommunen i stället borde ha en alkoholpolicy som omfattar alla. Om något händer ska det också finnas en åtgärdsplan hur vederbörande kan få rätt hjälp, anser Fredrik Ollén.

I sin motion föreslår Moderaterna stationära alkolås vid nyckelutlämning, regelbundna alkoholkontroller och alkolås i ett litet antal bilar med slumpartad bilutlämning.
Kommunchef Ulf Israelsson håller med om att låsen är dyra, men att det praktiskt är svårt att lösa frågan med alkolås.
– Ofta handlar det om enstaka bilar och därför kan inte nyckelutlämning med alkolås fungera, men snart ska en motion i frågan behandlas och då återstår att se om det finns en mer praktisk lösning på frågan, säger kommunchefen.

Katarina Cham/DT
katarina.cham@dt.se