Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaternas modell av skolval ogillas

Inför årskurs 1, 4 och 7 ska alla barn och vårdnadshavare göra ett aktivt skolval. Det föreslår Moderaterna i en motion. Men de får nästan inget gehör bland övriga politiker.

Efter senaste mötet med kommunstyrelsens arbetsutskott meddelar såväl Maria Strömkvist (S) som Jan Willner (C) att de inte kan stödja motionen.

– Redan är det så att alla föräldrar och deras barn har möjlighet att göra ett aktivt skolval. Men vi ser ingen anledning att de ska vara tvingade att göra detta inför ettan, fyran och sjuan, framhåller kommunalrådet Strömkvist.

Håge Persson, Kjell Israelsson och Markus Munkhammar motiverade sitt förslag bland annat med att krav på att göra aktivt skolval i förlängningen kan leda till att högre krav kan ställas på skolorna.

När social- och utbildningsnämnden behandlade motionen den 19 juni fick Moderaterna stöd av folkpartiets Paula Rabenius. Övriga politiker röstade för att motionen ska avslås och nu återstår att se vad som blir resultatet när kommunfullmäktige tar det slutgiltiga beslutet om motionens öde i slutet av september.

Torbjörn Granling
torbjorn.granling@dt.se