Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaternas vision

Alliansen har sagt sitt - nu är det moderaternas tur att presentera sitt program. Genom konkurrensutsättning av förskola, skola och äldreomsorg, och genom aktivitetskrav för de som tar emot försörjningsstöd, vill man göra Borlänge till en mer attraktiv kommun att leva i.

I visionen ingår att göra Borlänge attraktivt genom att utöka antalet förkolor och förbättra skolan, så att de nya arbetstagare som kommer till Borlänge bosätter sig i kommunen. Detta ska bland annat ske genom att konkurrensutsätta förskolan, skolan och äldreomsorgen.
- Det är extremt dåligt med valfrihet i Borlänge idag, säger Ulla Olsson (M).

Dörrknackning

Moderaterna har påbörjat valrörelsen - även på lokalplan. I dagarna har 15 medlemmar varit ute och knackat dörr för att ta reda på vad det är problem Borlängeborna tampas med.
- Det handlar om kön till förskolan, kvaliteten i skolan, integrationen och utanförskapet, berättar Clas Jacobsson (M) som inte var förvånad över svaren.
- Kvaliteten på skolan i Borlänge är snudd på katastrof. Var sjätte elev idag, mot var tionde för några år sedan, slutar skolan med underkänt i något ämne, säger Clas Jacobsson.

Valfrihet

Genom ökad valfrihet för medborgarna vill han och partikollegorna öka kvaliteten i skolan.
- Släpper man in alternativ kan man mäta sig mot varandra, säger Ulla Olsson.
Även kvaliteten i äldreomsorgen och förskolan kan förbättras genom samma metod, enligt Moderaterna.
- Vi ska se till att det blir fler förskolor i Borlänge, genom att underlätta för andra att öppna förskolor, säger Clas Jacobsson.
Utanförskapet kan bli mindre och integrationen fungera bättre om Moderaternas förslag på aktivitetskrav för de som får försörjningsstöd genomförs, menar Clas Jacobsson.
- Det är så man kommer in i samhället, säger Clas Jacobsson.

Slöseri med pengar

Moderaterna anser även att de skattepengar kommunen får in borde användas bättre.
- Borlänge har 365 miljoner större kostnader än andra kommuner, men inte högre kvalitet. Lärartätheten har till exempel sjunkit med en hel person per hundra elever från förra året, säger Carl-Oskar Bohlin (M).

KLARA ERIKSSON
0243-92005
klara.eriksson@daladem.se