Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Modigt berättat av Martina Haag om sin skilsmässa

Martina Haag skriver djupt realistiskt och med ursinniga tårar om sin uppslitande skilmässa i romanen "Det är något som inte stämmer".

Annons

”Du kan skriva en rolig bok om det här, om du vill…om misslyckande sådär på ditt speciella sätt., det är helt okej med mig om du gör det” –det är den tröst exet, Anders, fegt ger till Petra i Martina Haags drabbande skilsmässoskildring Det är något som inte stämmer.

Hennes roman är en av de mest realistiska beskrivningar av ett äktenskaps upplösning som jag läst. Fullständigt naket lägger hon ut sorgen och vreden över att bli dumpad när maken blir kär i sin programledarkollega Klara, som han jobbar ihop med för ett populärt program på TV.

Nu tänker han avsluta ett mångårigt äktenskap så lättvindigt som möjligt. Känslokallt slår han sönder tryggheten för parets två barn och säger till dem –”jag kommer att finnas kvar här under dagen för att svara på frågor” Sveket när han ljuger, hoppet om att hon, Petra, trots allt har tagit miste. Helvete och förtvivlan i livets berg och dalbana.

Det är en nattsvart skildring av hur ett äktenskap slås i spillror; att sedan kontrahenterna är ”kändisar” gör det inte lättare. Löpsedlarna som skriker ut skilsmässan och när Petra åker på bokmässan för att tala om sin senaste bok och hennes förtvivlan när hon där möter en envis snaskjournalist som hellre vill rota i det mest privata.

Martina Haag bygger upp sin historia på två plan. Medelklasslivet som rämnar när Petra åker ut till sommarstugan där Anders har varit ensam några dagar och hon upptäcker en ljusstake bredvid sängen. Det är den som ger henne den första misstankens dolkstöt. Och hur hela hennes tillvaro sedan faller sönder.

Den andra historien är när Petra tar jobb som stugvärd i den lappländska vildmarken för att börja skriva på den bok som ska hjälpa henne att överleva och att bena ut hur det egentligen gick till.

Vad som är sant och vad som är påhitt i romanen vet bara Martina Haag själv.

Det är heller inte viktigt för läsaren att veta. Det är en modig bok, jag sträckläste den. Martina Haag har tidigare gett ut mest lättviktiga kåserier, lite småroliga och underfundiga sådär. Flashiga, pastelliga. Hon och exmaken Erik Haag har också varit ett av de populära tävlande paren i TV-programmet På Spåret. Glada och nöjda har de lyst från veckotidningarnas löpsedlar.

"Det är något som inte stämmer" är helt annorlunda, den boken har Martina Haag skrivit med sina ursinniga tårar. Och det känns.