Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moduler ska lösa bristen på platser i barnomsorgen

/
  • – Det är viktigt att det blir lika bra för barnen som för andra barn på förskolan, säger Karin Öst, förskolechef om utbyggnaden med moduler på Trollskogen.
  • Förberedelserna pågår för att ta emot ytterligare ett par hundra barn när Trollskogen byggs ut med modulerna.

Moduler med plats för 200-250 barn ska kapa barnomsorgskön i Borlänge.
Kommunen vill köpa in modulerna och placera dem vid förskolan Trollskogen på Tjärna ängar.

Annons

I början av nästa år kan de stå färdiga att öppna.

– Syftet är att vi ska beta av en kö som är väldigt lång, säger kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S).

200 barn står i kön för en plats i barnomsorgen i april.

Planeringen pågår sedan en tid vid Trollskogen, som är Borlänges största förskola med 120 platser. En grupp där personal från förskolan sitter med förbereder utökningen.

– Det är viktigt att det byggs så det blir lika bra som för andra barn på förskolan. Det blir en stor enhet, men vi vet ännu inte hur den ska organiseras, säger Karin Öst, förskolechef.

Kommunstyrelsens arbetsutskott bestämde på onsdagen att använda 28 miljoner till inköp av moduler och markarbeten vid Trollskogen. Tunabyggen ska upphandla de tjänster som krävs. Barn- och bildningsnämndens budget förstärks nästa år för att klara utökningen.

Köket på Trollskogen ska rustas för att laga fler matportioner.

Den nya skolan Tjärna hage som kommunen planerar på norra Sportfältet väntas stå klar 2019. Där ingår 280 nya förskoleplatser. Men behovet av förskoleplatser är alltså akut. Kommunen kan inte leva upp till lagens krav på att ordna plats inom fyra månader idag.

– Det är inte optimalt att använda moduler, eller paviljonger. Men modulerna är mycket bättre än förut, det är en helt annan miljö invändigt. Vi har möjlighet att lägga dem någon annanstans i ett senare läge och det håller nere kostnaderna, säger Jan Bohman.

Modulerna kan ersätta andra skollokaler under renoveringar och utbyggnader till exempel vid Tjärnaängsskolan.