Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mollstämd spelglädje

Annons

Jazz
”Ni vet väl att om ni lyssnar på den här musiken så blir ni registrerade.”

Recension
Tibble Transibiriska
Borlänge jazzklubb

Det är Johan Testad som säger detta på skämt, men också lite på allvar. Han är gitarrist, sångare och presentatör i gruppen Tibble Transsibiriska.
Tibble Transsibiriska spelar denna måndagskväll på Borlänge Jazzklubb, som gjort ett litet avsteg från jazzen och tagit in en annan musikgenre. Och med tanke på alla avslöjanden om register över romer, så är tillfället väl valt för det är huvudsakligen romsk musik som gruppen spelar.

Kvällen startar lite trögt. Det märks att publiken inte är van den här typen av musik, men det tar sig och efter paus är publiken med på noterna.
Gruppen inleder med en rysk sång och fortsätter med sånger från bland annat Moldavien och Ungern. Johan Testad sjunger huvudsakligen på romani.
Tibble Transsibiriska inrymmer sex skickliga musiker som verkligen gör allt för att få fram sin musik.
Förutom Johan Testad hörs här Emil Rotsjö, fiol och sång, Jonas Runefelt, domra och sång, Martin Kjellgren, percussion och sång, Mats Jonsson, tuba och Alexandra Särström, dragspel och sopransax.
That´s allright mama, får publiken också höra, men nu i en annorlunda version och gruppen levererar också en Django Reinhardt-influerad låt, vilket passar bra för denne belgisk-franske gitarrist var själv rom.

Det är genomgående bra sång och blandningen av instrument är både rolig och passande till musiken. Det bjuds också på en hel del fina soloinsatser där en saxofondiggare naturligtvis främst tar till sig Alexandra Särströms insatser på sopransaxen.
Men det är överlag och genomgående goda insatser på respektive instrument och här finns en spelglädje som drar publiken till sig. Det går bara inte att inte gilla Tibble Transsibiriska, även om det mesta av musiken går i moll.
Avslutningsvis får gruppens medlemmar jazzklubbens minnesmärke och avslutar sedan med två extranummer varav det sista är bara gitarr och sång i grupp.

Det är ett otroligt starkt nummer och ett nummer som känns.
Nästa måndag 14 oktober blir det ragtime med Spicy Advice Ragtime band och
21 oktober spelar Pierre Swärd Organ Jazz ´n Soul Group.

Lennart Götesson