Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Money talks” när Reinfeldt möter Obama?

Snart, Fredrik Reinfeldt, sitter du mitt emot världens mäktigaste människa.

”Money talks”, brukar det ju heta på andra sidan Atlanten så därför är det utmärkt att både klimatet och världsekonomin ska diskuteras.

De smältande havsisarna kan medföra enorma utsläpp av metangas och kostnaderna uppskatts till 390 tusen miljarder kronor. I en ny studie bedömer man att oväder kan kosta världens 136 största kuststäder sju tusen miljarder kronor per år 2050.

I en ny skön värld där risken för skenande klimatförändringar är överhängande får begreppet money talks en helt ny innebörd för världsekonomin.

Hur lösa problemet att vi alla helst vill vara en free- rider som ska tjäna så mycket så länge som möjligt?

På vilken nivå ska de globala utsläppstaken sättas och hur ska de internationella koldioxidskatterna tas ut vars intäkter ska få med utvecklingsländerna på tåget mot en hållbar värld?

När ska vi börja tillverka solpaneler istället för vapen och bygga en tryggare värld? Ja du Fredrik Reinfeldt, 390 tusen miljarder kronor är nog ett argument som biter ”over there”. Ta dialogen och flytta fram positionerna för dina och mina och Obamas och alla barns framtid.

Pontus Björkman engagerad i Latinamerikagrupperna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel