Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mora försvarade titeln – avgjorde i boxplay

Final mot seriekonkurrenten Vita Hästen.
Då släppte Mora IK på tyglarna och formligen exploderade i den andra perioden – med en man mindre på isen.
– Vi vill skapa en vinnarvana här, säger tränaren Jeremy Colliton, efter sex raka försäsongssegrar.

Om fredagens semifinal mot Sparta Sarpsborg innehöll såväl toppar som dalar, så var Moras nivå betydligt jämnare i lördagens final mot Vita Hästen.

Energinivån låg på en ruggigt hög och stabil nivå, i stort sett matchen igenom, vilket gjorde att seriekonkurrenten egentligen aldrig var nära.

– I går tycker jag att vi gjorde en väldigt bra förstaperiod, blev sämre i andra och avslutade okej. I dag var vi rätt bra i tre perioder, säger Jeremy Colliton och fortsätter:

– Vita Hästen är ett bättre lag (än Sparta) och det krävde att vi höjde oss. Samtidigt lärde vi oss av gårdagen, och den andra perioden, då vi gav dem momentum.

Matchen avgjordes tidigt i den andra perioden, då Mora fullkomligen exploderade i boxplay. Med Daniel Hermansson sittandes på botbänken så tryckte MIK in två puckar och gick upp i en 3–0-ledning.

– Vi låg väldigt högt upp med våra forwards och vi hade pratat om att spela med fart. Då krävs det att alla gör det på samma sätt.

Förutom att segern innebar att man försvarade sin titel så innebar den också att Mora nu radat upp sex raka försäsongssegrar.

– Självklart försöker vi vinna matcherna, men allra viktigast nu är att försöka spela på rätt sätt och på ett sätt som gör att vi kan lita på varandra. Spelarna har gjort ett väldigt bra jobb. De har jobbat hårt och när man gör ger det oss möjligheten att vinna. Det är bra, men det här är försäsong. Självklart vill vi att det ska kännas bra och att vi gör bra insatser. Det är ett led i processen.

– Jag har fått frågan om det är dåligt att vi vinner nu. Men vi måste vara vuxna. Jag förväntar mig att vi ska vinna många matcher i rad även under säsongen och då måste vi kunna hantera det på rätt sätt. Då kan vi lika gärna göra det nu också. Att vinna är en vana, och vi vill skapa en vinnarvana här.

Ni har många nya spelare. Är du överraskad över att ni fått ihop det så fort?

– Jag vet inte om jag skulle säga överraskad eller förtjust... Från första dagen så bad vi dem att göra vissa saker som kanske var annorlunda jämfört med vad de gjort tidigare och de accepterade det och har gjort så sedan dess. Det är en stor anledning till varför det har gått så bra hittills. Visst, det är en ung grupp, men alla gör saker på rätt sätt.

Har du lärt dig något under den här turneringen?

– Jo, vi värderar alltid och försöker göra rätt val när det gäller olika spelare. De gör det svårt för oss, för alla spelar bra. Det gör det svårt för oss att bestämma hur vi ska gå vidare. Men det jag har lärt mig är att spelarna svarar bra när vi utmanar dem.

Var det viktigt att försvara titeln i hemmaturneringen?

– Man vill ju ha en bra känsla i stan och vissa kanske inte har haft chansen att se oss, så man ville ju att vi skulle göra bra ifrån oss. Det var inte livsviktigt att försvara titeln, men vi spelade bra i dag och jag tror att folk som kom till matchen är nöjda, så det är vi också.

Än finns det dock mycket kvar att jobba på, konstaterar Colliton.

– Vi kommer aldrig att bli nöjda och när vi tittar på videon kommer det fortfarande finnas saker som man inte gillar och som måste utvecklas. Vi måste kanske lägga till nya idéer och alternativ, men det kan man inte göra förrän vi kan hantera de små sakerna.

– Det är det som är grejen med hockey – det är de små sakerna som är de stora, och de kommer vi aldrig sluta att jobba för att bli bättre på. Vi kommer att prata om samma saker oavsett om det är nu, i september eller i januari. Vi har ett ungt lag och det finns mycket att utveckla.