Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mora laddar inför skolstart

Det mesta är klart inför höstterminens start den 19 augusti. Men fortfarande behövs några bitar av skolpusslet läggas i Mora. Till exempel saknas två speciallärare.

Nu är det bara några veckor kvar tills eleverna gör entré i Moras för- och grundskolor efter sommarlovet. Ett 30-tal nya lärare har anställts inför höstterminen. Fortfarande saknas en grundskolelärare till Noretskolan, två speciallärare och en specialpedagog.

Senast den 30 juni 2015 ska alla lärare som självständigt undervisar och sätter betyg vara legitimerade. Andelen behöriga lärare i kommunens skolor ligger strax över 92 procent.
– Skolverket har inte bedömt alla lärarbehörigheter än så vi vet inte exakt hur många som är behöriga. Vi har haft god framförhållning och i dagsläget läser några lärare i lärarlyftet för att ta sin legitimation, säger Inga-Lena Spansk, biträdande förvaltningschef vid Barn- och utbildningsförvaltningen.

Konkurrensen om behöriga lärare är stor kommunerna emellan och en hög andel legitimerade lärare i dag är ingen framtida garanti. Bland annat därför måste Mora vara på hugget vad gäller att framöver rekrytera lärare som redan har sin legitimation, enligt Inga-Lena Spansk.

Innan eleverna åter tar plats i skolbänkarna ska också en del renoveringar färdigställas. Mest omfattade är de vid Morkarlby skola. Byggnaden som inrymmer idrottshallen, matsalen och vaktmästeriet har under sommaren fått nya fönster, ny ventilation och ny tak­isolering. Detta för att byggnaden ska bli billigare i drift och mer klimatsmart.

Bjäkenbackens skola och Noretskolan har byggts ut med nya klassrum för att inrymma alla elever som börjar första klass.

Selma Wolofsky
selma.wolofsky@dt.se