Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mora socialnämnd går med underskott

2012 gick socialnämnden närmare 20 miljoner kronor back. De två första månaderna i år pekar mot ett minus på nära 30 miljoner kronor.
– Som det ser ut nu börjar jag tröttna ur, säger socialnämndens ordförande Bernt Persson (S).

Vid socialnämndens sammanträde på onsdagen presenterades den ekonomiska uppföljningen för januari och februari.
Utfallet blev ett minus på 4 896 000 kronor. Hemtjänsten står för den största delen med 2,8 miljoner kronor, LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) -verksamheten blev 822 000 kronor dyrare, individ och familjeomsorgen gick över budget med 338 000 kronor.
– Vi har några småposter också och släpar efter på de flesta punkterna. Det blir en utmaning att komma ner till plus-minus noll vid årsskiftet. Alla beslut vi fattade vid internbudgetmötet har inte börjat verka än. Vi kan bli tvingade att plocka bort verksamheter om inte de beslut vi fattar gör någon verkan, säger Bernt Persson.

Han konstaterar att socialnämnden inte fått kompensation för löneökningar motsvarande tre miljoner kronor. Nämnden har också fått en miljon kronor högre hyra än vad nämnden kompenserats för för ett gruppboende. Ombyggnaden av socialkontorets lokaler har inneburit en hyreshöjning med 1,4 miljoner kronor per år, vilket också påverkar nämndens ekonomi.
Bernt Persson säger att han förgäves har förklarat socialnämndens situation för partivänner och övriga ledamöter i kommunstyrelsen.
Kommunstyrelsens ordförande Bengt-Åke Rehn (S) säger till tidningen att han är ”väl bekant” med socialnämndens ekonomiska läge.
– Bernt månar om sin nämnd, som det ska vara. Vi håller på med en budgetprocess och vi känner till hur fjolårets underskott kom till. Vi studerar utvecklingen inom olika områden, inte minst när det gäller det ökande antalet hemtjänsttimmar, säger Bengt-Åke Rehn.

Kommer socialnämnden att få mer pengar?
– Jag ställer inga löften.

Birger Nylén/DT