Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Det finns flera fördelar med en sammanslagning

Annons

Om ett par år kommer de nuvarande fyra församlingarna i moratrakten att vara bara en.
- Det finns flera fördelar med en sammanslagning, säger Jons Ingemar Larsson, ordförande för kyrkofullmäktige och kyrkonämnden i Mora pastorat, sedan kyrkoråden i Mora, Våmhus och Venjan, på tisdagen beslutat att ansöka om att få slås samman.
I mitten av mars fattades samma beslut på Sollerön, enda nuvarande församling där beslutet inte var enhälligt.

Planerna om en sammanslagning tog fart sedan moderaterna för omkring ett år sedan skrev en motion i frågan till kyrkofullmäktige.

Formaliteter

Sedan dess har frågan diskuterats i de kyrkliga instanserna samt med personalen.
På tisdagskvällen togs det historiska beslutet.
- Vi ska anhålla hos stiftsstyrelsen om att få gå ihop till en församling, säger Jons Ingemar Larsson.
Det som återstår betraktas som rena formaliteter innan sammanslagning genomförs år 2010. Däremellan ska val till kyrkofullmäktige hållas under nästa år.

Oenighet på Sollerön

I tre av de nuvarande församlingarnas kyrkoråd har planerna på en sammanslagning inte mötts av några protester. Där togs besluten enhälligt på tisdagen.
Enda motståndet mot nyordningen har funnits på Sollerön. Majoriteten, sex, av de elva ledamöterna röstade för, fyra mot medan en avstod när ärendet avgjordes med votering vid sammanträdet den 18 mars. Anledningen till motståndet uppges vara att Sollerön så sent som häromåret utgjorde ett eget pastorat.

Sockenråd

Kyrkofullmäktiges ordförande ser flera fördelar med den kommande storförsamlingen. Exempelvis behövs det från och med 2010 inte hållas huvudgudstjänster i varje kyrka, det räcker med en. Andra fördelar är att det blir enklare att rekrytera politiker till kyrkoråden.
- Det är ingen hemlighet att de förtroendevalda, inte minst i de mindre församlingarna, har hög medelålder.
Med fler medlemmar i församlingen blir det lättare att hitta ledamöter till de styrande organen.
Bara för att fyra snart blir en, behöver det inte betyda att de mindre församlingarna somnar in. Tvärtom kan det även fortsättningsvis hållas enklare samlingar i form av exempelvis musikgudstjänster. Dessutom kan huvudgudstjänsterna då och då hållas i de mindre kyrkorna.
- Istället för kyrkoråd kan det bildas lokala sockenråd, säger Jons Ingemar Larsson.


ERIC SALOMONSSON
023-476 48 / 070-851 19 00

Mer läsning

Annons