Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det var i kommunala musikskolan i Älvdalen det hela började

/

Annons

Efter två blockflöjtslektioner i årskurs fyra var Tomas Vallin, Älvdalen, less.
- Jag begärde dispens och fick spela gitarr istället.
Det ångrar han knappast idag, eftersom musiken har tagit honom långt ut i världen, däribland Los Angeles och Hollywood där han bott och varit verksam i fem år.

Visserligen har han rötterna och hjärtat kvar i Älvdalen. Det är långt ifrån bara där, som han tillbringar tiden numera. Han skulle emellanåt kunna ha ”klippkort” på flyget.
Gitarrlektionerna han tog var början till någonting, som han inte hade räknat med.

Kaffepaket som gage

Redan efter ett par år, när han gick i årskurs sex, fick han sina första speluppdrag vid pensionärsmöten och i bystugor. Hans med musikanter var mentorn Rune Westlin och Stefan Nykvist.
- Från början bestod ersättningen mest av kaffepaket och sådant, säger han.
Med åren byttes gaget ut mot kontant ersättning och spelningarna blev av större slag.
Så småningom blev det dags för Tomas Vallin, att söka sig vidare. Nästa anhalt blev gymnasiestudier i Jönköping.

P4-program

Under åren där hann Tomas Vallin bland annat med att spela in ett program hos Sveriges Radio Jönköping i P4, motsvarigheten till Radio Dalarna.
Dessutom växlades hans musikaliska gärning in på ett nytt spår.
- Under gymnasietiden fick jag tips om att jag borde söka mig till USA.
Sagt och gjort.
För sju år sedan, år 2001, packade han väskorna och flög västerut. Han hade tänkt bli kvar där relativt kort tid, ett år ungefär. Ni vet hur det kan bli, en massa pusselbitar faller på plats.

Fem år ”over there”

- Jag blev kvar där fem år! säger Tomas Vallin, när vi träffar honom vid Östängs kompani, intill Älvdalens södra infart. Det är viktigt att ta för sig och våga prova det man vill.
Borta på USA:s västkust kom han ganska snart i kontakt med värdefulla kontakter och fick möjlighet att spela tillsammans med andra musiker, en del av dessa från Sverige.

Fler scener

Det var minsann inte bara i Los Angeles och Hollywood, som han spelade. Maryland, Washington och Kalifornien har också varit stora, kända, platser där hans scener funnits. Under tiden knöt han än fler värdefulla kontakter och på den vägen är det.
Därtill kan läggas spelningar som varit förlagda i Europa, i Storbritannien och Frankrike.

Studio i Älvdalen

Med jämna mellanrum har han varit hem till sitt barndoms Älvdalen, som de senaste åren har varit hans bas. Där har han byggt upp en studio och har hunnit ta uppdrag och spelat in cd-skivor, som låtit höra av sig på såväl Siljans- som dalatoppen. Program som hörs i Radio Siljan respektive Radio Dalarna.
En del spelningar på hemmaplan har det också hunnit bli i exempelvis Älvdalen och Orsa Grönklitt. Sådana är inplanerade i december, men redan ikväll är han en av de som står på scen i ett av Älvdalens näringsställen. Dessförinnan ska han, om drygt en vecka eller så, återvända till USA och Los Angeles där nya uppdrag väntar.

Jubileumskonsert

Dessförinnan väntar något av ett hedersuppdrag, han är en av de som ska medverka under en jubileumskonsert i Älvdalen om precis en vecka. Det är kommunala musikskolan som firar 50-årsjubileum.
Just den musikskola där Tomas Vallin började sin musikaliska bana. Först med två blockflöjtslektioner, därefter gitarr sedan han snabbt blivit less på det klassiska blåsinstrumentet och begärt dispens för att slippa det sistnämnda.

Mer läsning

Annons