Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fortsatt stabil arbetsmarknad och en ny rehabiliteringsplan

Annons

Arbetsmarknaden i Moraområdet är fortsatt stabil.
Trots att arbetslösheten nu efter sommaren ökar.
- Det är ingen fara. Vi ser inte någon lågkonjunktur än, säger Eva Nederberg, områdeschef för Mora, Älvdalen, Orsa, Malung och Vansbro.

Flera siffror pekar nu på att arbetslösheten är på väg att stiga igen, efter flera år av högkonjunktur.
För Mora började sommaren mycket bra. Vecka 25 var 200 personer öppet arbetslösa, vilket motsvarar 1,7 procent. Det var den lägsta arbetslöshet i Mora sedan 1990-talets början.

Fler unga

Nu, när skolorna har startat, är 302 personer öppet arbetslösa i Mora, vilket motsvarar 2,4 procent, där ungefär hälften är män och hälften kvinnor.
- I början av sommaren fick dom flesta ungdomar jobb på grund av den goda arbetsmarknaden. Nu när det tog slut ser vi en ökning av arbetslösa ungdomar. I dag är 84 personer under 25 år öppet arbetslösa, säger Eva Nederberg på arbetsförmedlingen i Mora.

Rehabiliteringskedja

Hon fortsätter:
- Ofta brukar det se ut så här efter sommaren. De ungdomar som har sommarjobbat har skaffat sig bra och värdefulla meriter som dom kan bygga vidare på.
För att ytterligare hjälpa människor som på grund av olika anledningar, längre tids sjukdom eller handikapp, har svårt för att komma in på arbetsmarknaden, finns sedan i sommar en nyhet: rehabiliteringskedjan.
- Har man inte kommit tillbaka efter tre månaders sjukskrivning kontaktas man av försäkringskassan. Tanken är att snabbare få tillbaka människor på arbetsmarknaden och stärka samarbetet mellan dom inblandade parterna.
Hur tycker du att samarbetet kring arbetsmarknadsfrågor fungerar i Mora?
-Samarbetet är bra, men det finns alltid saker att förbättra. Dels hänger det på oss på arbetsförmedlingen, dels på dem som vi samarbetar med. Det viktiga är att människor inte kommer i kläm mellan olika system, utan får bra och professionell hjälp. Och det tycker jag att vi har lyckats med här i Mora.

MATS LINDSTRÖM

Annons