Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Invaderade” kommunhuset för att värna sin ungdomsgård

/
  • -- Kom nu går vi in. Närmare tio ungdomar, uteslutande tjejer, agerade igår, onsdag, för att försöka förmå kommunen att inte flytta Leif, Ungdomens Hus, från Prostgården till Orsaskolan.FOTO: ERIC SALOMONSOSN
  • Protesterade mot sparförslag. Det gjorde de här tjejerna, som vill att Leif ska vara kvar där lokalerna finns idag. Fr v längs väggen: Saga Lindström, Johanna Östberg, Lisa Holmström, Sanna Nääs och Cecilia Christiansen. Övriga tre är bortifrån sett Johan

Annons

Orsaungdomarnas protester för att försöka förmå de styrande i kommunen att låta Leif (ungdomens hus) förbli orört fortsätter.
- Det har sagts att vi ska få flytta tillbaka till Prostgården efter nyår. Men det tror vi inte på, säger Malin Kemi och Sanna Nääs, två av ungdomarna som uppskattar Leifs nuvarande placering i Orsa.
- Och förresten, vem vill ”chilla” på jobbet?

Just vem som vill ”chilla” (ungdomligt uttryck för ”softa”, ta det lugnt, reds anm) på jobbet var också temat när knappt tio ungdomar, uteslutande tjejer, gjorde ett oanmält besök i kommunhuset i Orsa.
- Kom ihåg att det här är en allmän plats, sa Malin Andersson, som tidigare varit engagerad i Leif, och som i går, onsdag, följde med som vuxet moraliskt stöd.

Mindre engagemang

Orsaungdomarnas hävdar bestämt att det inte är särskilt roligt att först vara på skolan ett antal lektioner varje dag, sedan hem, för att därefter åter fara till skolans lokaler vilka då kommer att fungera som Leif, Ungdomens Hus.
- Det är inte särskilt roligt för dem som är skol-trötta att även vara på skolan under fritiden.
I så fall tror ungdomarna att en stor del av deras eget engagemang försvinner och att antalet ”leifare” blir färre.
Därav också temat för onsdagens protest, som närmast var att likna vid civil olydnad. Sedan de blivit insläppta försåg sig en del av tjejerna med kaffe, choklad eller annat drickbart ur automaten i Orsa kommuns fikarum och satte sig i korridoren, på stolar eller golvet.
Detta utan att störa de som var där för att jobba.
- Det här är en arbetsplats, påpekade Janne Bäckman, informationsansvarig hos Orsa kommun.

Kommunalrådets rum

Ett par av tjejerna passade ett tag även på att sitta utanför kommunalrådet Marie Olssons, s, tjänsterum. Där satt de och bläddrade i ett par tidningar.
Huruvida denna lilla aktion i civil olydnad får någon effekt återstår att se. Det är åtminstone vad de hoppas, eftersom Leif sedan starten för nio år sedan (1999) har byggt på ett osedvanligt stort engagemang från orsaungdomarna. Tidvis har de bara haft hjälp med ekonomiska spörsmål, resten har de skött själva.

Ann-Marie en klippa

Nu har de hjälp av ledaren Ann-Marie Fröjd, tillika politiker i Orsa. Hon beskrivs som ytterst viktig för traktens unga.
- Hon är en klippa både för ungdomarna på Leif, men även för Orsas ungdomar i stort, framhåller de protesterande tjejerna.

ERIC SALOMONSSON
023-476 48 / 070-851 19 00
eric.salomonsson@daladem.se

Annons