Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstsnön från snöfabriken i Oxberg ska sparas

/
  • Vid vasaloppskontrollen i Oxberg, som även är startplats för Tjej- och Kortvasan, ligger den överblivna konstsnön kvar.FOTO: PÄR SÖNNERT
  • Konstsnön som tillverkades som backup inför Vasaloppsveckan kommer nu att smälta bort. Snön som tillverkas nästa vinter ska dock sparas.FOTO: PÄR SÖNNERT
  • Snöfabriken i Oxberg invigdes i december. När alla snökanoner går för fullt, under optimala förhållanden, tillverkas 100,,000 kubikmeter konstsnö i månaden.FOTO: ARKIV

Annons

Lagom till Vasaloppet tillverkades en stor mängd konstsnö. Men när Moder Natur skötte snötillförseln den naturliga vägen blev konstsnön överflödig.
- Eftersom ingen har anmält intresse för konstsnön så får den smälta bort, säger Tommy Höglund, sportchef för Vasaloppet.

Snöfabriken i Oxberg invigdes i december. När alla snökanoner går för fullt går det att tillverka 100 000 kubikmeter snö i månaden. Konstsnön var tänkt att kunna användas som backup, om den riktiga snön inte skulle falla.
- Vi tillverkade ungefär 50 000 kubikmeter snö till Vasaloppsveckan. Men det användes bara drygt 10 000, så resten ligger kvar där uppe, berättar Tommy Höglund.

Lånade kanonerna

Svenska Skidspelen och SM i skidor avgjordes i Falun och Borlänge veckorna efter Vasaloppet. Den överflödiga konstsnön hade kunnat användas där, men arrangörerna valde att lösa snöbristen på annat sätt.
- Arrangörerna av SM och Svenska Skidspelen lånade snökanonerna, i stället för att köpa konstsnön. Det hade blivit dyrt med transporten av snön, säger Tommy Höglund.

Smälter bort

Konstsnön som blev över ligger kvar i Oxberg, vid starten av Tjej- samt Kortvasan.
- Nu händer inget mer med snön än att den börjar smälta undan. Eftersom ingen har anmält intresse för konstsnön så får den smälta bort, berättar Tommy Höglund.

Ska spara snön

Till sommaren kommer mängder av spån att fraktas till Oxberg. Syftet är att konstsnön som tillverkas den kommande vintern ska kunna sparas.
- Vi ville göra detta redan i år, men spånet vi skulle använda oss av hade frusit fast i marken. Vi siktar på nästa vinter i stället, säger Tommy Höglund.
Skulle man kunna täcka över konstsnön och åka skidor mitt i sommaren?
- Ja, absolut. Om man täcker över den ordentligt så skulle 70-80 procent av snön kunna ligga kvar ända till oktober.
Hur mycket snö går det att spara?
- Svårt att säga. Men av snömängden som ligger där nu skulle man nog kunna dra en milslång slinga i sommar, säger Tommy Höglund.
Med andra ord skulle det gå att genomföra Blåbärsloppet (som är en mil mellan Eldris och Mora) lagom till midsommar...
PÄR SÖNNERT
023-475 00
par.sonnert@daladem.se

Annons