Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krögare och deras personal utbildas i ansvarsfull alkoholservering

/
  • Nyttig utbildning. Det tyckte den här kvintetten. Fr v Ing-Mari Skogs, Stefan Lund, Mattias Jonsson, Therese Turesson, Henrik Andersson, som arbetar vid olika näringsställen i ovansiljan.FOTO: ERIC SALOMONSSON

Annons

Fredag eller lördagkväll på krogen.
Sådant diskuterades när personal från olika näringsställen i framförallt Mora och Orsa samlades för en utbildning i konsten att servera alkohol på ett ansvarsfullt sätt på tisdagen.
-- Det är viktigt, men svårt, att servera gästerna alkohol så att de inte blir mer än salongsberusade, sa Jan Eriksson, inhyrd föreläsare.

Vid två tillfällen under den här månaden står just ansvarsfull alkoholservering på agendan i Mora. Bakom utbildningen står socialförvaltningen i Mora, länsstyrelsen och polismyndigheten Dalarna.
Syftena är många; följa alkohollagstiftningen, inte servera starka drycker till redan alltför berusade personer, hantera olika scenarion från överförfriskade gäster som inte tillåts inhandla något mer alkoholhaltigt att dricka.

Lyckas och vinn

-- Arbeta på att inte sälja alkohol till gäster som har blivit mer än salongsberusade. Det är svårt, men lyckas ni, ja, då har ni vunnit, framhöll Jan Eriksson, inför de 20 som hade tagit plats i Mora Folkhögskolas aula.
För att visa på exempel, både när det är okej att sälja ytterligare exempelvis en starköl eller inte, fick deltagarna se olika situationer på film. Därefter diskuterades det om försäljning, alternativt nekande, var okej eller inte.

Nyttigt och bra

-- Nyttigt och bra att vara på en sådan här utbildning, tyckte en kvintett, som Dala-Demokraten träffade, under ett grupparbete på tisdagseftermiddagen.
De representerade olika näringsställen i ovansiljan, likaså olika lång tid i branschen. Allt från bara omkring ett år till 15-16 år.
Om ett par veckor kommer en uppföljande träff att hållas i Mora, då med andra inbjudna föreläsare som har erfarenhet från näringsställen.

Färre misshandlas

-- En bra stämning, med högst salongsberusade gäster, skapar en bra trivsel både för gäster och personal, påpekade Jan Eriksson.
Elsie-Marie Björk, Länsstyrelsen i Dalarna som är tillsynsmyndighet i alkoholserveringsärenden, påpekade att om krogarna kan nå dit vinner alla i längden.
Ja, även människor som inte varit ute på lokal. För utan överservering och därmed "tokfylla" minskar även antalet misshandelsfall.
-- Antalet misshandlade har minskat betydligt i Mora och Orsa de senaste åren, uppger Madelen Andersson, alkoholhandläggare i Mora, men med ansvar för även grannkommunerna Orsa och Älvdalen.

ERIC SALOMONSSON
023-476 48 / 070-851 19 00
eric.salomonsson@daladem.se

Annons